За „Жана д, Арк“ посвещението и каузата

DSC 0429Три часа, които неминуемо ще накарат всеки да се замисли. Три часа, които ще вдъхнат смелост и ще провокират желанието за велики дела. Пиесата е „Жана Д`Арк“, а режисьорът - Петринел Гочев.


Неговите спектакли обикновено са провокативни и ефектни, но „Жана Д`Арк“  с право може да се нареди сред най-добрите.


Пиесата, която е гвоздей в афиша на Габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“, е изградена по текстове на Жан Ануи ( „Чучулигата“), Шилер („Орлеанската дева“), Керил Чърчил (“Преуспели жени“) и авторски текстове на актьорите и режисьора.


Десетината актьори изпълват сцената с пластичната си изразителност и провокират зрителското въображение. Жана на Гергана Змийчарова прави нещо уникално, представяйки по чисто човешки начин съдбата на момичето от френската провинция, превърнала се в исторически символ. Момичето, което поема предизвикателството да убеди хората в значението на своето прозрение. От една страна е девойката, която отстоява своята невинност и вяра, а от другата е правото на силата.


Въпросите, които поставя пиесата, са много. Кой е прав, къде е истината, необходима ли ни е днес светостта, а посвещението на каузата?


Енергичен спектакъл, който не може да остави зрителя равнодушен.


Адмирации за актьорския екип – Гергана Змийчарова, Ивайло Драгиев, Надежда Петкова, Кристиана Ценкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Петко Петков, Димо Димов, Светослав Славчев, Цветелин Бранков. Впечатляващи са и сценографията на Рин Ямамура изпълнена изцяло в черно и бяло, и изразителната музика на Ян Руменин.

                                                                                                                                                     Ваня ТРИНГОВА