Ако Бог иска невъзможното?

janadarkВсички сме запознати с историята на 19-годишната Жана Д’Арк, която твърди, че получава провидение от Бог да поведе френската армия в битка, за да спаси Франция по време на 100 годишната война през XV век. След това пък е осъдена от църковния съд за проповядване на ерес и изгорена на клада. Днес Жана Д’Арк е мъченица и покровителка на Франция.

Както много често се случва – съвременниците поправят грешките на историята, която много често е неблагодарна. А тези грешки винаги във времето си са изглеждали съвършено нормални и правилни.

Гергана Змийчарова, в ролята на Жана Д’Арк, играе младото момиче, което се сблъсква с всички трудности на младостта. Да си незначителен, да не ти вярват, да не те взимат на сериозно, да си никой. Да трябва да се доказваш непрекъснато. Днес това звучи може би малко клиширано, когато го сравняваме с дребните си проблеми. Какво ли е обаче да ти повярват, че трябва точно ти да поведеш цяла една страна в битка? Какво е да се бориш за една кауза, изправяйки се срещу системата – родителите, обществото, морала, властта. Невинна и чиста от задни помисли, каквото може да е само едно 19 годишно момиче, Жана Д’Арк преминава през различни фази на себеосъзнаване, за да направи този избор за себе си.

Историята на Жана Д’Арк е история за Бог, който иска невъзможното от теб. Бог, който ти казва, че си силен и способен на всичко. Ти обаче не вярваш и си длъжен да убедиш първо себе си, а после и целия свят. С риска да те изгорят на клада. И да няма кой да пасе овцете.

Режисьорът Петринел  Гочев и Габровският драматичен театър представят по впечатляващ начин тази история като част от театралния фестивал „Сцена на кръстопът”. Постановката е авторска интерпретация по текстове на Жан Ануи, Шилер, Керил Чърчил, както и авторски текстове на режисьора и актьорите.

 

Илия ДИМИТРОВ