„Познатият непознат Пловдив” – един истински мемориал на духовността

nepoznatiat plovdiv hrmКнигата на журналиста и театровед Пенка Калинкова „Познатият непознат Пловдив” беше представена неслучайно в Деня на Независимостта пред пловдивската публика като част от съпътстващата програма на „Сцена на кръстопът. Великолепната книга е една разходка из миналото и настоящето на познатия и в същото време нетолкова познат Пловдив и е един истински мемориал на духовността.


Калинкова е разделила книгата си на две части – „Градът и съпътстващи истории за архитекти и други артисти“, в която разказва за интересни архитектурни обекта в града под тепетата и „Градът – съдба за свои и чужди“, с която авторът отдава своята заслужена почит на театъра. Книгата е съдържа и богат снимков материал, който показва красотите на  Пловдив.


„Познатият непознат Пловдив“ е книга, която може да се чете и отпред назад и отзад напред, но не може да се разказва, трябва да се прочете и съпреживее, а и всеки пловдивчанин да я има в библиотеката си, защото тази книга не е за еднократно четене“, каза при представянето си литературният критик Владимир Янев.


Представянето беше във фоайето на театъра, защото Калинкова с огромна почит и любов говори за тях. „Пловдив има огромното щастие, че точно тук е създаден първия професионално организиран театър в България и трябва с право да се гордеем с този факт“, каза театроведът.


Тя разказа интересни факти от историята на Театъра. През март 1881 г. окончателно е завършена специалната сграда за театрални представления в пловдивския хотел “ Люксембург”, намиращ се на ъгъла, образуван от днешните улици “Цариброд” и “ЛедиСтрангфорд. В книгата си, тя е обърнала специално внимание и на живота и интересната творческа кариера на Тачо Иванов Танев , който преминава през цяла палитра от дейности - от любител-артист, до званието „артист на Народния театър", след това „директор администратор, режисьор, драматург, разпоредител на бюджета, учител на младите" и т. н.


Пенка Калинкова направи и един пълен и описателен разбор на стенописа на Йоан Левиев, красящ централната стена на стълбището на театъра. „От лявата страна на монументалната творба са изографисани основателите на пловдивския театър - Стефан Попов-първият директор, Васил Кирков, Борис Ярцев, артистът  Иван Попов, артист, който е и първият историк на българският театър, знаменитата актриса Роза Попова, която са наричали българската Сара Бернар. В центъра на композицията е антична фигура, която държи двете театрални маски-трагична и комична. В дясната част са изписани Тачо Танев, режисьорът Петър Стойчев, Георги Стаматов и съпругата му-прима актрисата Петя Герганова, Елена Йорданова-майка на художника Христо Стефанов, бай Пано, Кръстю Сарафов и Николай ОсиповичМасалитинов, чието име носи Пловдивският драматичен театър, днес. Това са реални хора, зад всеки един от които стои една страхотна творческа биография“, завърши емоционалния си разказ Калинкова.

 

Ваня ТРИНГОВА