ОБЛАЦИ, ТЪРКУЛНАТИ ЯБЪЛКИ И ПЕРУШИНА ОТ АНГЕЛСКИ КРИЛА В „ЛЮБОВТА НА КАТЕРИНА” ПО „ЖЕЛЕЗНИЯТ СВЕТИЛНИК” НА ТАЛЕВ

Не знам дали ще ви хареса всичко това, но мен ме хвана здраво в примката си този спектакъл и ме държа до края. Мен и още стотина зрители в Камерна зала на театъра. Дълго и мълчаливо ръкопляскахме. И по това разбирам, че бяхме здраво в примката му.
Това е една стара история, измъкната от страниците и между страниците на прекрасния Димитър Талев „светилник” от младия режисьор Стайко Мурджев. Той е и автор на инсценировката, и на сценографията. Тя е повече от аскетична, въпреки  вира с вода, въпреки видеото с облаците, въпреки търкулнатите ябълки и перушината от ангелски крила. Но нищо не липсваше. Всички тези знаци и визуални метафори  бяха достатъчни за да създадат усещането за пълнокръвна, автентична среда. Гмурването в прекрасната Талева история, която в случая е и Мурджева история, авторски проект на младия режисьор, се случва и през актьорите. Вяра Начева е истинска властна Султана, Ивайло Гандев е толкова натурален, неподправен Рафе Клинче, че не е за вярване, а Таня Йоргова – закачливата и обезоръжаваща с искреност в щастието и нещастието си Катерина. Августин Демерджиев е проекция на Лазар Глаушев, но в конкретния случай функцията му е вспомагателна.

Силно и уверено тръгва по своя творчески път Стайко Мурджев. Зад  гърба му са едва няколко проекта – „Пухеният” от Мартин Макдона, за който бе отличен с „Икар 2010” за дебют, два уъркшопа, две лабораторни занимания по „Любовта на Федра” от Сара Кейн и шекспировите „Ромео и Жулиета” в Лятната театрална лаборатория в Смолян с американски студенти и актьори...На последното преди месец и половина се вдигнаха да го гледат Димитър Гочев, Александър Морфов... Предстои ни да видим след някое и друго време на пловдивска сцена неговия прочит на „Когато гръм удари” от Яворов. На добър час!

Стайко Мурджев е роден на 9 май, 1984 г. в Смолян. Възпитаник е на школата на Юлия Огнянова и Емилия Ованесян. През 2004 г. е приет в НАТФИЗ, специалност режисура и организация на театралния процес в класа на проф. Снежина Танковска. Част е от The Leon Katz Rhodopi International Theatre Laboratory.
Дипломира се в режисьорския клас на Пламен Марков със спектакъла „Пухеният” от Мартин Макдона през 2009 г. и за същия е номиниран за „Икар” за режисьорски дебют.