ПЕТА ВЕЧЕР - МЛАДИЯТ ЕКИП НА ТЕАТЪР „СОФИЯ”

До какво може да доведе абсолютно обезпеченото съществуване на една немска двойка? До скука, до притъпеност на сетивата, а толкова им се иска и на двамата да преживеят нещо разтърсващо, да се почувстват хора. И така се стига не само до убийството на г-н Колперт, а до цяла черна серия. Как се чувстваш, пита едната от героините другата, която току-що е умъртвила съпруга си. Нормално, е отговорът.

Не знам защо сценографката е решила да ни подготви с тази сценична среда от пластмасово лего. Още по-страшно щеше да прозвучи тази, колкото абсурдна, толкова и възможна история, ако събитията се случваха в една правдоподобна среда. Такава, каквато е сега, тя някакси ни подготвя и отвежда в неопределено бъдеще.

Има един великолепен момент – поздравявам за него младия режисьор Крис Шарков, когато трима от персонажите, само изтънченият Ралф прави изключение, се тъпчат по безобразен начин с пица, а звучи великолепна класическа музика. Получава се контраст, получава се обем. Или, както режисьорът се изразява, тенденциозният сблъсък на високо и ниско са опорни точки на постмодерния театър.

Сред актьорите прави впечатление с естествената си характерност и определен професионализъм Михаил Милчев, любопитен е младият Борис Георгиев.

Какви избори прави за първите си постановки Крис Шарков – Хайнер Мюлер, Давид Гизелман. А после?