Пловдив е „Сцена на кръстопът”

1Пловдив е театър от днес. Точно в 19 часа големият салон на Драмата ще отвори черната си кутия за първото представление в програмата на 22-рия Международен есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” със спектакъла „Ромео и Жулиета” на балет „Арабеск”. Празникът ще продължи до 24 септември, когато ще бъде закрит с премиерата на автобиографичната книга „Романът на моя живот” на основателя и арт директор на фестивала проф. Стефан Данаилов.
През 14-те дни ще гледаме 13 представления на голяма сцена и 6 – в Камерната зала на Драмата. Шест са съпътстващите прояви – всички те са с вход свободен.

Фестивалът ще посрещне две международни трупи – на Националния академичен драматичен театър "Занковецка" от Лвов, Украйна, както и актьорите от Театър Де Ла Масю (Франция), чието гостуване е част и от програмата на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.
Пловдив винаги е подкрепял „Сцена на кръстопът” от създаването на фестивала до днес, а екипът, който организира събитието, всяка година ни изненадва с все по-интересни представления и все по-широка програма. Тази година няма да е изключение – много заглавия, интересни събития. Заедно даваме старт на 22-рото издание. Използвам случая да благодаря на спонсора – инж. Димитър Георгиев. Без меценатите, които помагат, няма как да се случи такова събитие и то да бъде непреходно. Фестивал – емблема на нашия град. В контекста на Европейска столица на културата и на тази силна конкурентна среда, съм убеден, че „Сцена на кръстопът” отново ще посреща представленията с пълни зали, каза кметът Иван Тотев по време на официалната пресконференция преди откриването тази вечер.

Своята благодарност към община Пловдив, Министерството на културата и спонсорите на фестивала, към домакините от Драматичния театър изрази продуцентът на „Сцена на кръстопът” Ирен Чанкова. Тя допълни, че пловдивската публика остава вярна на театралното изкуство и че за немалка част от представленията вече няма билети или са почти изчерпани. Пълни до последното място са „Вишнева градина” на Плевенския театър, „Три високи жени” и „Лисичета” на Народния театър, „Къщата на спящите красавици” на Драматичен театър „Адриана Будевска”. На изчерпване са билетите за „Танцът Делхи” и „Чаровно лято” на Народния театър, „Терапевти” на Сатиричния театър, „Чамкория” на Театър 199.

Радваме се, че сме домакини на фестивала и че можем да споделим с колегите ни от цяла България срещата с пловдивската публика. Тя е много сърцата, но и много взискателна и е гордост и предизвикателство да се играе пред такива зрители. Щастливи сме, че отваряме театралните си пространства за 22-рото издание на „Сцена на кръстопът” и желая на добър час на всички колеги, които ще гостуват на нашите сцени, каза заместник-директорът на Драматичния театър Деница Димитрова.

Главният спонсор на фестивала инж. Димитър Георгиев пък не пропусна да отбележи, че началото преди 22 години е било трудно, но днес едва ли някой може да си представи Есенния салон на изкуствата без „Сцена на кръстопът”.

Винаги съм го казвал, че фестивал ще има и тогава, когато други хора ще поемат щафетата. Да му пожелаем на добър час. Радвам се, че на 22 септември пловдивската публика ще има възможността да се срещне с актьорите от Националния академичен драматичен театър "Занковецка" от Лвов. По време на побратимяването на Пловдив с този град с кмета си обещахме, че ще представяме не просто на украинското изкуство, а ще акцентираме върху спектакли на артисти от Лвов, разказа инж. Георгиев, който е почетен консул на Украйна в Пловдив.
Фестивалът тази година ще зарадва феновете си и със специиално написан химн. Автор на текста е креативният директор на „Сцената” Елин Рахнев, а музиката е на 19-годишниния Илиян Тиганев, който току-що завърши Музикалното училище под тепетата, а от есента е студент в Академията за музикално ,танцово и изобразително изкуство.

Фестивалът „Сцена на кръстопът” е една от емблемите на Пловдив и като чух, че трябва да напиша музика по текст на Елин Рахнев, ми стана топло на душата. С голямо удоволствие приех. Започнах да мисля за химна на обяд и до вечерта той бе в главата ми. Вдъхновяваше ме природата, защото в този момент бях на почивка във Варна. С нетърпение чаках да се прибера, да седна на пианото. В сърцето ми и досега звучи стихът: "Да го пазим в душите като нашето дете”. Ръцете ми се движеха сами върху пианото. Написах музиката с голяма лекота. За мен е изключителна чест, каза тийнейджърът.

Химнът е в изпълнение на актьорите от Пловдивския театър Елена Атанасова, Мариана Йотова, Радина Думанян, Кръстю Кръстев, Троян Гогов, Петър Тосков.

Билетите за фестивала са на цена от 8 до 25 лв. Специалните книжки и сайтът на „Сцена на кръстопът” са мястото, от което публиката може да научи подробности за събитието тази година.

Фестивалът ще радва и тази година пловдивчани и гостите на града благодарение на подкрепата на Министерството на културата, Община Пловдив, главния спонсор козметична компания „Роза Импекс”, КЦМ 2000 ГРУП, Kabile, МАИ ГРУП ХОЛДИНГ, Атаро Клима, „Димитър Маджаров”, Ондулин.

Домакин на „Сцена на кръстопът” е Драматичен театър Пловдив.

Медийни партньори на фестивала са БТА, БНТ, БНР, в. „Марица”, PlovdivTime, Plovdiv-online, MediaCafe, EuroPlovdiv, Под Тепето, Уча в Пловдив.