21-вата „Сцена на кръстопът“ с вдъхновяваща програма

 U0A8504Отново е 10 септември, отново е време за театър, отново е време за „Сцена на кръстопът“. С тези думи директорът на Драматичен театър-Пловдив Кръстьо Кръстев. Заедно с него пред пълната зала застанаха заместник-министърът на културата Амелия Гешева и заместник-кметът на Пловдив Александър Държиков.


За мен е чест и удоволствие да дадем началото на най-големия театрален форум в България. „Сцена на кръстопът“ е бижуто в културния календар на града ни, каза Държиков. Амелия Гешева пък разказа любопитна случка как продуцентът на фестивала Ирен Чанкова нахлула в кабинета й, докато била заместник-кмет на Пловдив, и отсякла: „Всички трябва да знаят, че на 10 септември се открива „Сцена на кръстопът“ и нищо друго няма значение“.


После зам.-министърът поднесе поздравленията на министъра на културата Боил Банов и припомни, че откриващото представление задава въпроса: „струва ли си да правим нещо“.


Всички тук обаче знаят защо си струва да се прави театър. Нека повдигнем завесата на „Сцена на кръстопът“, защото винаги си струва да гледаме театър, каза тя.


После на сцената излязоха актьорите от Драматичен театър-Пловдив, които изиграха премиерно новия си спектакъл „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицка на режисьора Владимир Гурфинкель.


Наа финала двучасовият празник на театъра изправи залата на крака. Актьорите бяха отрупани с цветя от името на министър Боил Банов, председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, основателя на фестивала проф. Стефан Данаилов, областния управител Здравко Димитров, кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, председателя на Общинския съвет Савина Петкова, кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, главния спонсор инж. Димитър Георгиев, собственик на козметична компания „Роза Импекс“, и спонсорите КЦМ 2000 АД, KABILE, Държавната опера-Пловдив, Кукления театър под тепетата, директора на НГСЕИ Емилия Арабаджиева.


Своя комплимент към трупата на театъра поднесоха спонсорите от KABILE. Екипът на „Руски мармалад. PostChekhov” бе почетен с квалитетните вина на елитната винарска изба.

 

 U0A8352 U0A8457 U0A8654