Селекционерите: „Сцена на кръстопът“ е любов във всичките й вариации

P1170841Есенният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ е на прага на поредното си 21-во издание. Форумът ще предложи на публиката под тепетата изключително силна програма с най-добрите заглавия от националния афиш.


Откриването на 10 септември от 19 часа в Голямата зала на театъра е с премиерата на Пловдивската драма „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицка. Режисьор е Владимир Гурфинкель, а ролите изпълняват Стефан Попов, Маргита Гошева, Анелия Ташева, Добрин Досев, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Милена Георгиева, Радина Думанян, Красимир Василев, Елена Атанасова. Вторият фестивален ден също ще изкуши феновете с премиера на трупата под тепетата - на Камерна сцена от 19.30 часа е спектакълът "Момчето от последния чин" от Хуан Майорга.


С 21-то си издание форумът навлиза във зряла възраст, затова в програмата са подбрани най-интересните и любопитни представления от театралната сцена в България, а и от международната, каза селекционерът Богдана Костуркова. Тя допълни, че е изключително щастлива, че е част от екипа на форума, защото обича Пловдив - града, за който театърът е потребност.


Мотото на фестивала тази година е "Театъра: Пътят", но като че ли всички представления са подчинени на любовта във всичките й вариации. Публиката ще види огромно жанрово разнообразие - от класическа драматургия, през оптически илюзии, цирк, мюзикъл за възрастни, драма, комедия. Ще има и няколко съпътстващи събития, посветени на големите имена на българската театрална сцена.


10 септември е знакова дата за България, за българския театър, и за българското изкуство въобще. Фестивалът "Сцена на кръстопът" е най-големият театрален празник в България. За нас той е вече нещо нормално, но не бива да забравяме, че е плод на много труд, любов, усилия, каза и директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев.


Заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков обеща, че екипът му ще помага и занапред за случването на театралното събитие и припомни, че през годините Пловдив е посрещнал над 400 представления на наши трупи и над 50 чуждестранни спектакли.


Тази година градът ни ще се радва на артистите от НТ"Иван Вазов", ТР "Сфумато", театър "Българска армия", МТ "Николай Бинев", театър "София", Театър 199, Столичен куклен театър, театрите "Възраждане" и "Азарян", ДСТ "Алеко Константинов", Бургаския, Русенския, Плевенския и Хасковския театри. Ще гостуват и студентите на проф. Стефан Данаилов, както и трупи от Англия, Украйна и Турция.Домакин на форума е Драматичен театър-Пловдив. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Пловдив, както и с щедрата подкрепа на главния спонсор Роза Импекс, КЦМ 2000, KABILE, строителна компания "Маи-груп" ЕООД, „Атаро Клима”, „Димитър Маджаров”.
Медийни партньори са БНТ, БНР, БТА, вестник "Марица" и сайтовете plovdivtime.bg, plovdiv-online.com , podtepeto.com, u4avplovdiv.com, politikavplovdiv.com, mediacafe.bg.