Крис Шарков: Съвременната испанска драматургия умее да разказва увлекателни истории

2Избрах пиесата „Момчето от последния чин” на Хуан Майорга, защото много рядко се срещат съвременни пиеси, които да отговорят на критерия за добра драматургия. Тя има хубав език, необичаен драматургичен подход, многотемие. Пиесата е полифонична, но същевременно и с много строен сюжет. Близък е до филмите, има съспенс. Неслучайно пиесата на Майорга е филмирана от Франсоа Озон. "Dans la maison” спечели Златна раковина за най-добър филм и награда за най-добър сценарий на фестивала в Сан Себастиан. Майорга разглежда темата за съзряването и възприятието на света чрез изкуството.


Хуан Майорга, Жорди Галсеран и Серджи Белбел са от в момента са едни от най-играните испански автори. Очевидно този интерес се дължи на умението им да намират лесно път към зрителя, да предлагат интересни сюжети, да разказват увлекателни истории.


Испанската литература има силни традиции в сюрреализма. Тази линия я има и в пиесата на Майорга във взаимодействието между реалност и фикция. По-скоро при него има конкретен сюрреализъм.


Радвам се, че работих с толкова интересен и разнороден акткьорски състав. Главните роли изпълнява т Стефан Вълдобрев и младият и много талантлив Димитър Николов, за когото съвсем скоро ще се говори много в театъра. Със Стефан от много време обсъждаме идеята да работим заедно. Той е един от малкото актьори, които въпреки популярността си не спират да търсят. Любопитен е, има вкус към театъра. Ролята, която той изпълнява, е специфична. Изисква човек, който естествено и органично може да бъде ерудиран литератор, но и съвременен човек.


Третият гост-актьор е Красимира Кузманова, с която работих в Плевенския театър. Радостен съм, че ги събирам тук – на сцената в Пловдив.