14 септември, 19.30 часа, Драматичен театър, Камерна зала

Театрална къща Прага 
ДРУГАТА СМЪРТ НА ЖАНА Д’АРК
от  Стефан ЦаневПревод: Светлана Лазарова
Режисьор: Светлана Лазарова
Сценография:
Якуб Винкларж
Музика:
Матей Вашичек
Костюми:
Йозефина Гараиова, Нина Клестилова
Художник:
Яна Ишова

Участват:
Вилма Цибулкова, Ладислав Мърквичка, Станислав ЛехкиЛегендата за Жана Д'Арк е представена не като исторически епос, а като сатира на нашето време и човешките взаимоотношения. Уличната актриса Жанет е наета от инквизицията да изиграе на ешафода Жана Д'Арк, да бъде помилвана и така девата от Домреми да не се превърне в светица. Младата Жанет обаче отказва да предаде Жана Д'Арк и запазва достойнството на цяла една нация.

“Другата смърт на Жана д’Арк” е една от най-поставяните пиеси на Стефан Цанев. Играе се в Париж, Монреал, Атина, Бордо, Санкт Петербург, Истанбул. В Пловдив на фестивала “Сцена на кръстопът” гостува спектакълът на Театрална къща Прага. Представлението е реализирано с помощта на Българския културен институт. Премиерата е на сцената на театъра на Хорни Почернице.

Чешкият превод на пиесата е подготвен преди седемнайсет години от Светлана Лазарова, но остава „в чекмедже“, в очакване на своите бъдещи зрители. Известната чешка актриса Вилма Цибулкова (носител на награда за най-добра женска роля от 32-я Московски международен фестива за филма “Като земен рай”)  не се поколебава да приеме главната роля, след като прочита текста на пиесата, а режисьорката признава, че предизвикателството да стъпи на театралната сцена е нейна стара мечта.
 
В постановката, заедно с Вилма Цибулкова, играха опитният актьор Ладислав Мърквичка (в ролята на Бога), с дългогодишен стаж в Театъра на забрадли (1977-1990) и Националния театър (от 1991), и киноактьорът Станислав Лехки (в ролята на Палача), който има заснети няколко игрални филма.