lamboСцена на кръстопът” е направена със сърце. А от сърцето започва и свършва всичко. Аритмията продължава и до сега. Може би поради нея фестивалът върви уверено напред. И вече се намира след личния си кръстопът. Двайсет и две години не са много, но някак звучат достойно, сигурно. Звучат и като нещо, което ще се случва. Театърът е илюзия. И ние винаги сме вярвали в нея. Винаги сме искали тя да е заразителна, дори болезнена понякога. “Сцена на кръстопът” е част от мечтата да преживеем живота си по-красиво, по-прекрасно. И си мисля, че тази мечта е вече обща, както за нас, които правим фестивала, така и за неговата публика. И ако това сме постигнали, какво по-добро обобщение за този къс от време? Разбира се публиката си остава единственото, съвършеното мерило за свършената работа “Сцена на кръстопът” е създаден само за нея. Аплаузът, сълзата или усмивката са естетиката на фестивала. Това е и неговата претенция, концепция, платформа. Това е неговото естествено бъдеще.
проф. Стефан Данаилов
основател, арт директор
 
 
plovdiv logologo only 205    dtp
 
 
 
 
Фестивалът "Сцена на кръстопът" е учреден през 1997 година в град Пловдив.  Инициатори за учредяването на фестивала  са Община Пловдив, Министерството на културата и Драматичен театър - Пловдив. Главен инициатор  и учредител на "Сцена на кръстопът" е видния български  актьор Стефан Данаилов. Сред учредителите са тогавшният кмет на града Спас Гърневски, популярният актьор Сотир Майноловски от фондация "Авансцена", Димитър Малашинов и др.

Фестивалът тръгва с амбицията да се утвърждава като внушително културно явление не само за град Пловдив, но и за страната и Европа. В първите години той получава материална подкрепа от Международния институт за Средиземноморски театър - Мадрид, Испания, и прераства в международна проява. В досегашните си творчески издания фестивалът е домакинствал на театрални трупи от Франция, Русия, Сърбия, Румъния, Гърция, Украйна, Турция и др.

"Сцена на кръстопът" е замислен като ежегодна проява и се провежда през месец септември. Фестивалните дни започват от 10-ти и приключват на 23-ти септември. Във времето той естествено се превърна в Есенен театрален фестивал. В програмата му се включват от 20 до 25 театрални прояви и 7-8 съпътстващи срещи - кръгли маси, семинари, научни конференции, представяне на книги, творчески срещи, изложби с театрална тематика и др.

За досегашното си съществуване, фестивалът е показал пред пловдивска публика над 350 театрални представления. В годнините назад е имало представления на сцената на Античния театър, а всички други представления се провеждат в реновирания  Драматичния театър. Камерните театрални форми от 2009г. се реализират на сцената на новопостроената камерна зала. Своето укрепване и развитие, фестивалът дължи на Министерството на културата, Община Пловдив и най-вече на всеотдайните си и дългогодишни спонсори. От учредяването си до сега финансово фестивалът се подпомага от:"Роза Импекс" ООД - главен спонсор, Банка "ОББ",
"КЦМ" АД, "Атаро клима", "Ондулин строителни материали" ООД. През годините финансова подкрепа са оказвали и ОББ,"Рефан" ООД , "Димекс Холдинг" АД, Туристическа компания "Лайпциг 91", ЗК "Уника" АД, "Мастер" АД, Домейн Пещера. В тазгодишното издание в редовете на спомоществователите се наредиха и Винарска изба СЪЕДИНЕНИЕ и строителната компания МАИ-ГРУП.


Есенният международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" се нарежда сред най-значимите културни събития в България.