lamboСцена на кръстопът е направена със сърце. А от сърцето започва и свършва всичко. Аритмията продължава и до сега. Може би поради нея Фестивалът върви уверено напред. И вече се намира след личния си кръстопът. Двайсет и четири години не са много, но някак звучат достойно, сигурно. Звучат и като нещо, което ще се случва. Театърът е илюзия. И ние винаги сме вярвали в нея. Винаги сме искали тя да е заразителна, дори болезнена понякога. Сцена на кръстопът е част от мечтата да преживеем живота си по-красиво, по-прекрасно. И си мисля, че тази мечта е вече обща, както за нас, които правим Фестивала, така и за неговата публика. И ако това сме постигнали, какво по-добро обобщение за този къс от време? Разбира се публиката си остава единственото, съвършеното мерило за свършената работа - Сцена на кръстопът е създаден само за нея. Аплаузът, сълзата или усмивката са естетиката на Фестивала. Това е и неговата претенция, концепция, платформа. Това е неговото естествено бъдеще.
проф. Стефан Данаилов
основател, арт директор
 
 
plovdiv logo    dtp
 
 
 
 
Есенният международен театрален Фестивал Сцена на кръстопът е учреден през 1997 година в град Пловдив.  Инициатори за учредяването на Фестивала са Община Пловдив, Министерството на културата и Драматичния театър - Пловдив. Главен инициатор и учредител на Сцена на кръстопът е видният български  актьор Стефан Данаилов. Сред учредителите са тогавшният кмет на града Спас Гърневски, популярният актьор Сотир Майноловски от фондация Авансцена, Димитър Малашинов и др.

Фестивалът тръгва с амбицията да се утвърждава като внушително културно явление не само за град Пловдив, но и за страната и Европа. В първите години той получава материална подкрепа от Международния институт за Средиземноморски театър - Мадрид, Испания, и прераства в международна проява. В досегашните си творчески издания Фестивалът е домакинствал на театрални трупи от Великобритания, Франция, Русия, Сърбия, Румъния, Гърция, Украйна, Турция и др.

Сцена на кръстопът е замислен като ежегодна проява и се провежда през месец септември. Фестивалните дни започват от 11-ти и приключват на 21-ти септември. Във времето той естествено се превърна в Есенен театрален фестивал. В програмата му се включват над 25 театрални прояви и съпътстващи срещи - кръгли маси, семинари, научни конференции, представяния на книги, творчески срещи, изложби с театрална тематика и др.

В досегашната си история Фестивалът е показал пред пловдивска публика стотици театрални представления на Голямата сцена на Драматичен театър Пловдив. В годините назад е имало представления на сцените на Античния театър, Дом на културата, Военния клуб, Кукления театър. След 2009 година се ползва и новоизградената Камерна зала на театъра.
Своето съществуване и развитие Фестивалът дължи на финансовата подкрепа от страна на Министерството на културата, Община Пловдив и дългогодишните спонсори. От учредяването си до сега неизменни спомоществователи и стожери на Фестивалната идея са Козметична компания Роза Импекс- Главен спонсор и КЦМ 2000 Груп. В годините към тях се присъединиха Атаро клима, МАИ ГРУП,  Ондулин СМ. Макар и за кратко форумът беше подкрепяна и от ОББ, Рефан , Димекс Холдинг , Туристическа компания Лайпциг 91, ЗК Уника , Мастер АД.
Есенният международен театрален Фестивал „Сцена на кръстопът“ се нарежда сред най-значимите културни събития в България, има запазено място в сърцата на пловдивчани и носи в града под тепетата усещането за театрален празник.