19 септември, събота, 19 ч., Дом на културата „Борис Христов”

ДТ "Рачо Стоянов" Габрово
„ЖАНА Д`АРК”
по текстове на Ануи и др.

 

Jana d'Ark   plakat   1

 

 

 

Режисьор: Петринел Гочев
Сценограф и костюмограф: Рин Ямамура
Композитор: Ян Руменин
Фотограф: Росина Пенчева
Фотограф плакат: Гергана Змийчарова
Участват: Гергана Змийчарова, Ивайло Драгиев, Надежда Петкова, Кристиана Ценкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Петко Петков, Димо Димов, Светослав Славчев, Цветелин Бранков


Aвторска драматизация на Петринел Гочев по текстове на Шилер, пиесата "Чучулигата" на Жан Ануи, Керил Чърчил, авторски текстове на актьорите и режисьора.

Историята описва Жана д`Арк като момиче, родено в Източна Франция, което убеждава всички, че е напътствана от Бог, и повежда френската армия в битки по време на Стогодишната война през XV в. Пленена, тя е изправена пред църковния съд в обвинение за ерес и е изгорена на кладата 19-годишна. Впоследствие е оневинена и обявена за мъченица и света-покровителка на Франция.

 

G116Режисьорът Петринел Гочев събира млад и силен творчески екип, за да открият заедно притегателната сила в образа на Жана д`Арк днес. Едно представление за срещата на два свята - света на едно момиче и света на границите и правото на силата. Днес Жана д`Арк е светица, но какво означава това? Искаме ли за себе си този избор? Можем ли да устоим на подобна повеля, необходима ли са някому светостта и посвещението в някаква кауза?

 

 DSC1426 DSC1592