Инж. Димитър Георгиев – почетен гражданин на „Сцената”

th 1503110542 975x728Главният спонсор на „Сцена на кръстопът” инж. Димитър Георгиев бе удостоен с титлата „Почетен гражданин на Пловдив” преди закриващото представление на фестивала.

За мен е огромна чест да Ви връча това отличие, този празник се случва благодарени на хора като вас, които неизменно допринасят за културата на Пловдив. Виждам, че на всички плакати и афиши изписват, че сте главен спонсор. Позволете ми да не харесам тази дума, а да използвам нашата си дума - спомоществовател, която носи духа и магията, енергията и кипежа на Възраждането. В днешните нелеки времена дал Господ общественици, но възрожденци малко. Моето скромно „да“, с което подкрепих и аз, и моите колеги в Общинския съвет предложението за обявяването Ви за почетен гражданин на Пловдив, е една малка форма на нашата признателност за всичко, което правите за културата на града. Бъдете здрав, бъдете все така успешен, целеустремен и приятел на културата, каза в своето слово председателят Савина Петкова.

th 1503109841 1336x728После връчи почетната грамота и постави лентата на инж. Георгиев.

Благодаря на инициативния комитет, който ме номинира, на кмета Иван Тотев, на общинските съветници, подкрепили предложението. През 1992 г. в офиса ми дойде един човек, който ме покани да стана спонсор на едни музикално-поетични вечери. Първоначално го погледнах учудено, но той успя да ме убеди. Да аплодираме този човек Димитър Малашинов. Дарявам средства за култура и образование, защото вярвам, че това ще помогне за едно по-добро бъдеще на България, но и защото по този начин и бизнесът ми ще има по-добро бъдеще. Призовавам всички, които имат възможност, да помагат, каза Димитър Георгиев. После призова на сцената един от „виновниците” Пловдив да има своя фестивал „Сцена на кръстопът” – Спас Гърневски, който бе и един от инициаторите Георгиев да бъде обявен за почетен гражданин.

Бившият кмет се върна назад в годините и сподели как две минути са били достатъчни, за да подкрепи инициативата на проф Стефан Данаилов.

Дойде при мен в кабинета. Казах му, че имам точно две минути. Той сподели, че кметът на Плевен – негов съпартиец, е отхвърлил идеята за театрален фестивал. После започна да ми описва проекта. Отсекох – щом вие сте се захванал, ще стане хубаво. Обърнах се към зам.-кмета Анастас Бадев, който се беше запознал с идеята на Стефан Данаилов и той потвърди, че проектът е добър. Няма да ги забравя тези две минути, горд съм, че Бог ми ги даде. Имало е смисъл и пълните салони днес – 20 години по-късно, го потвърждават, каза Гърневски.

След официалната част на сцената излязоха актьорите от театър „София”, които по изключителен начин закриха фестивала с премиерния спектакъл „Анна Каренина”.