11.09., понеделник, 19:00ч., Драматичен театър, Голяма сцена

Народен театър „Иван Вазов“
„Последното изкушение“ по Никос Казандзакис

 

2


Драматургична версия: Веселка Кунчева и Ина Божидарова
Режисьор: Веселка Кунчева
Сценография, костюми и кукли: Мариета Голомехова
Хореография: Стефан Витанов
Композитор: Христо Намлиев
Фотограф: Иван Дончев
Участват: Пламен Димов, Александра Василева, Жорета Николова, Параскева Джукелова, Ева Тепавичарова, Ева Данаилова, Илиана Коджабашева, Христо Петков, Валери Йорданов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Сава Драгунчев, Цветан Алексиев, Зафир Раджаб, Драгомир Драганов, Мак Маринов, Анатолий Ставрев, Христо Стефанов, Крис Атанасов, Марио Топалов, Александър Кънев, Ненчо Костов

 

2„Последното изкушение“ е едно от най-красивите обяснения в любов на Човек към Човека. В него Казандзакис разглежда не просто историята на Исус и Юда. Чрез този текст той ни предлага да отворим сърцата си към света, да се смирим и да се радваме на това, което сме, а не на онова, което искаме да бъдем.
„За да дам един най-висок образец на борещия се човек, за да покажа, че не трябва да се бои от страданието, от изкушението и смъртта, защото всички те могат да бъдат победени, дори са победени, затова бе написана тази книга. Христос страда и оттогава страданието стана свято; до последния миг Изкушението се бори да го измами, но Изкушението бе победено; разпнат бе Христос, и оттогава смъртта е победена."


Никос Казандзакис