6000 зрители аплодираха „Сцена на кръстопът“

16Благодаря ви за вниманието, благодаря и на моя земляк инж. Димитър Георгиев за специалното отношение и цветята. Това каза Георги Мамалев след спектакъла „Мнимият болен“ на Народен театър „Иван Вазов“, с който бе закрит фестивалът „Сцена на кръстопът“. Големият български актьор отпразнува 65-годишнината си с публиката на най-големия есенен театрален форум у нас и не пропусна да сподели, че Пловдив е много специален за него.


Служил съм тук. Помня времето в ДНА. Тук бе премиерата и на първия ми филм. Прожектираха го в кино „Балкан“, а аз заедно с приятелите ми войници – облечени в униформите си, го изгледахме в салона. Когато ме разпознаха, хората започнаха да ме хвърлят във въздуха, разказа Мамалев и прегърна от сцената всички зрители, изправили се на крака, за да го аплодират.

 

Прочети повече...

Фестивалът на словенската драма гост на „Сцената“

15Директорът на Международния театрален фестивал „Седмица на словенската драма“ Маринка Пощрак и ръководителят на театъра в словенския град Кран Мирям Дърновшик бяха специални гости на „Сцена на кръстопът“. Те бяха придружени от преводача проф. Людмил Димитров и обсъдиха с директора на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев възможностите за съвместно партньорство.


„Седмица на словенската драма“ е едно от най-престижните театрални събития в Словения. Провежда се от 47 години под егидата на Министерството на културата и местната община. Форумът има конкурсен характер и посреща артисти от цял свят. България също е участвала на фестивала със спектакъла „Дебнейки Годо“ на живия класик на словенската литература Драго Янчар.


Словенските гости получиха дар от главния спонсор на „Сцената“ инж. Димитър Георгиев и материали за пловдивския фестивал. После изгледаха спектакъла „Името“ на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Актьорите: Меценатите са част от магията на „Сцена на кръстопът“

12От древни времена та чак  до днес дарителството го е имало по нашите земи. Българите, като  културно осъзната нация, винаги са отделяли от личните си средства, за да подпомогнат една или друга благородна кауза. Имотните и не до там имотни хора от сърце дарявали средства за построяване на църкви, за откриване на училища, за издаване на книги. Прекрасно е, че тези хубави традиции са запазени и до днес и радващо е, че в нашето време има такива сърцати люде. 

Прочети повече...

Иван Тотев връчи театрален приз на Никола Добрев

14Кметът инж. Иван Тотев връчи почетния приз на фестивала „Сцена на кръстопът“ на доц. инж. Никола Добрев. Председателят на Съвета на директорите на компанията „КЦМ 2000“ АД получи наградата на стилно парти в ресторант „Киноа“. С жеста на уважение фестивалният екип почете един от най-всеотдайните меценати на изкуството както в Пловдив, така и на други места в България.


Благодаря ви са щедростта и помощта не само за „Сцена на кръстопът“, но и за много други инициативи, които подкрепяте, каза Иван Тотев.


Наградите са важно нещо, но по-важна е културата на Пловдив. Освен да я подкрепяме, трябва и да я използваме, за да повдигнем духа български, прие признанието на фестивала Никола Добрев.


В приятелски разговор в компанията на другите спомоществователи на „Сцената“ – собственикът на „Роза Импекс“ Димитър Георгиев, на „Атаро Клима“ Атанас Рогачев, на „МАИ груп“ Мирослав Илиев и Иванела Василева от „Ондулин“, инж. Добрев сподели философията си за мисията на бизнеса по отношение на културата.


Естествено е да помагаме. Фирмата ни е отделила за духовността няколко милиона лева. Притеснението ми е, че това усилие не е достатъчно, за да излекуваме болното ни общество, каза Никола Добрев.

Прочети повече...

Константин Илиев: Пиша за нещата, които силно ме занимават

11Мога да пиша само за неща, които много силно ме занимават. Хващам се, само когато нещо не ми дава мира. Най-общо казано – избирам теми от обществената действителност, сподели писателят Константин Илиев по време на срещата си с пловдивската публика на фестивала „Сцена на кръстопът“. Повод бе предстоящият юбилей на един от най-значимите български драматурзи, който ще отпразнува 80-годишнината си в средата на октомври.


Специално за празника му издателство „Жанет 45“ отпечата новата книга на драматурга и белетрист „Думи извън сцената“, в която са събрани текстове за най-емблечатичните работили с Илиев.


Своите думи за творчеството му споделиха театроведи и актьори, а режисьорът Катя Петрова разкри и детайли от работата по спектакъла „Цар Шушумига“ в Пазарджишкия театър.


Илиев влезе и в ролята на режисьор, за да представи най-новата си пиеса „Наблюдателите“. Откъс от нея представиха Димитър Терзиев, Тодор Кайков и Людмила Даскалова.


Големият български драматург получи специалния приз на „Сцена на кръстопът“ за приноса си към изкуството.