Стефан Данаилов на закриването на „Сцената”: Вие ми давате такава енергия, че - ако трябва и в количка, ще дойда да играя

23Поводите да изляза на сцената са три – единият е, че приключва 22-рото издание на фестивала „Сцена на кръстопът”, вторият, че чичо ви Ламбо стана на 75 преди шест месеца, и не мирясва и все празнува. Третият е да ви разкажа за книгата „Романът на моя живот”, която миналата година съчинявах. Това, което ще го видите, се роди на сцената на Народния театър, и беше представено от моите студенти и прекрасни колеги. Честването ме изненада много приятно. Подозирах, но чак пък толкова! Тогава взех решението да покажа този спектакъл на различни сцени. Пред хора, които знам, че имат добро отношение към мен.

Първото беше в Стара Загора. Бяхме много радушно приети от публиката. След това го направихме в Конгресния център на Варна. Също мина много човешко и с плам. Когато има млади хора на сцената, е по-друго. Но основното си го бях запазил за Пловдив.

Градът, хората, театърът имат особена връзка с моя живот. На тази сцена съм преживявал чудесни моменти. Като актьор от трупата на Пловдивския театър по-малко, повече като гастроли, когато е идвал театърът ми да играе тук. Тук беше първото представление извън Народния театър на „Жените на Джейк” – представление, с което отпразнувах 60-годишнината си с вас.
Освен това през всичките тези повече от 20 години индиректните ми контакти с пловдивската публика, чрез това, което се случва през фестивалните дни, са чудесни.

Прочети повече...

7000 зрители аплодираха 22-ата „Сцена на кръстопът”

24Със задоволство искаме да ви съобщим, че работата по 23-ото издание е в ход, обещаваме на публиката нови и вълнуващи моменти и преживявания през 2019 г.

Под блясъка на пловдивското есенно небе, в топлите златолисти вечери неусетно се изнизаха 14 фестивални дни и нощи. 22-ото издание на форума вече е в историята, работата по 23-ото издание започна. Време е за равносметка. Тази година в програмата бяха селекционирани представления на 10 театъра с 12 заглавия за голяма сцена, 6 - за камерна, 6 съпътстващи прояви. На фестивалната сцена се изявиха редица популярни и обичани актьори, току-що дипломираните студенти в НАТФИЗ от класа на проф. Маргарита Младенова, студентите третокурсници на проф. Стефан Данаилов, гостите ни от националния академичен драматичен театър „М. Занковецка” от Лвов, Украйна, френските актьори от театър Де Ла Масю. На 11 септември поставихме началото нетрадиционно – с балетния спектакъл „Ромео и Жулиета” на балет „Арабеск”. Въпреки несметния брой културни прояви в града залите бяха пълни, което е знак, че „Сцена на кръстопът” има запазено място в сърцата на пловдивчани, че това е едно очаквано и желано събитие в културния календар. Невероятната пловдивска публика както винаги беше на високо ниво, аплодира дълго и бурно забележителните спектакли в програмата. Фестивалните прояви бяха посетени от повече от 7000 зрители.

Прочети повече...

За „Чамкория“, манипулацията и театъра като празник

21В студентските си години с мой преподавател по „Теория на литературата“ коментирахме темата „Кино и литература“. Обяснявах му, че всеки филм, стъпил върху литературен текст, е огромна манипулация, наложена от личната гледна точка на сценариста, режисьора, оператора, актьорите. И че тази гледна точка не винаги съвпада с идеалната представа на читателя за книгата, превърнала се в екранна творба. Всичко това в пълна степен се отнася и за театъра, който интерпретира белетристиката.

В този смисъл моноспектакълът „Чамкория“ на Захари Бахаров и Явор Гърдев е абсолютна манипулация.Но каква манипулация! Актьорът – макар и сам на сцената, препуска с бясно темпо между множеството образи, случки и лични разсъждания на героя си бай Славе. Прави го без да поеме дъх и със завидна вярност към езика на Милен Русков. Този език, който писателят владее до съвършенство. И ако в книгата той го използва с познатата от „Възвишение“ умелост, за Явор Гърдев и Захари Бахаров предизвикателството е двойно.

Прочети повече...

„Романът на моя живот“ на Стефан Данаилов на финала на „Сцената+

22Забавните и тъжни епизоди от живота на Стефан Данаилов, кадри от най-знаковите му роли и непознати снимки от славната му кариера, ще видят гостите на представянето на книгата „Романът на моя живот“ и филма за големия артист тази вечер от 19 часа в Голямата зала на Драматичния театър. Събитието ще сложи точка на тазгодишното издание на фестивала „Сцена на кръстопът“ – едно от знаковите събития за Пловдив, родено точно благодарение на Ламбо.
На сцената тази вечер ще излязат бивши и настоящи ученици на Мастера, за да претворят част от историите в книгата.

Прочети повече...

Бандата на Ламбо окупира театъра

20Талантливите студенти на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ще превърнат театъра в голяма сцена с няколко представления, които ще играят днес при вход свободен. От 11 часа в Камерната зала на Драмата те ще представят един спектакъл по Дарио Фо . В „Няма да платим, няма да платим“ ще видим Стела Димитрова, Дона Вълова, Антон Порязов, Филип Буков, Божидар Мицев, Роберт Ваханян.
Вечерта от 19.30 ч. отново в Камерната зала на театъра ще се насладим на две представления по Ясмин Реза – „Арт“ и „Богът на касапницата“.
В "Арт" играят Филип Буков, Йордан Ангелов, Божидар Мицев, а в "Богът на касапницата" - Боряна Бабанова, Радина Боршош, Явор Вълканов, Живко Сираков.
Бандата на Ламбо ще влезе с взлом в Камерната сцена на Драматичния театър в рамките на Международния есенен театрален фестивал ,,Сцена на кръстопът“ и обещават вълнуващо пътешествие из драматургията на Дарио Фо и Ясмина Реза.

Гостуването на студентите на проф. Данаилов е част от съпътстващата програма на театралния форум .