„Честита съпруга” е коментар на преструвките в живота ни

16Пиесата „Честита съпруга” е коментар на преструвката в живота ни. Ние ежеминутно сменяме маските, които носим по необходимост. Лъжата има много форми и не трябва задължително да се възприема в отрицателен смисъл. Ето - съществува плацебо – ефектът, който в същината си е просто една „благородна” лъжа. В този смисъл, понеже най-много от всичко обичаме да лъжем себе си, пиесата разказва именно за тази самоспасителна авто-сугестия. Колкото до конкретния сюжет, няма да го издавам, тъй като има неочаквани обрати и ми се иска да оставим изненада за публиката.

Работното заглавие беше „Да се преструваш е прекрасно”. Смених го, защото ми се стори бъбриво. Новото заглавие дойде от актьорите или от режисьора Елин Рахнев, не съм сигурен. Имахме период, в който мислехме за заглавие и отхвърлихме не един вариант. На „Честита съпруга” всички стиснахме ръцете. Освен това по време на процеса, както и би трябвало да е, пиесата от моя стана наша. Казвам го в най-добрия смисъл, защото аз нямаше как да се отдръпна и да погледна безпристрастно и от разстояние и благодарение на Елин и актьорите коригирахме доста недостатъци и грешки. Редно беше и заглавието да решим заедно.

Написах пиесата бързо. Започнах я в средата на миналото лято. Мисля, че около края на октомври я завърших. Общо взето ми отне около три месеца писане в тефтера. Пътувах тогава и нямах компютър.

Из интервю на Ивелина Василева, https://www.marica.bg/