Радина Боршош: Истинският театър се завърна

17„Лисичета” е истинско театрално събитие. Неслучайно за постановката няма билети за месеци напред. Представлението на невероятната Бина Харалампиева блести като шлифован диамант. Тя поведе актьорите и ние тръгнахме с пълното доверие и раздаване, за да покажем, че същността на хората не се променя - винаги ще има вандали, търсещи пари. Те мачкат и разкъсват, докато не постигнат целите си. Но винаги има и светлина и смисъл, стига да имаш силите да устоиш. Моята героиня е светлият лъч в лисичата бърлога. Тя преминава през своята метаморфоза - от потиснато и безгласно момиче се превръща в независима жена. Най-хубавото усещане е, че след края на представлението идват зрители и казват - „Истинският театър се завърна”.

Съдбата ме дари още в началото на актьорския ми път да работя с актьори като Мария Стефанова, Иван Юруков, Теодора Духовникова, Ани Пападопулу, Цветомира Даскалова. Това е страшно много. За тази възможност трябва да благодаря и на директора на Народен театър - Мариус Донкин, който ми се довери. Той непрекъснато показва, че за него е важно да развива млади актьори. Драматургията на Олби е Вселена, а „Три високи жени” е дълбоко и откровено разплитане на женската същност. Харесвам много една реплика на моята героиня, която казва - "Зная, че най-добрите ми времена…най-щастливите години - все още не са дошли. Все още предстоят. Нали то, щастието, винаги предстои".

Сега започвам трети курс в класа на Мастера. Аз съм част от бандата на Ламбо - заедно с моите колеги от класа на проф. Стефан Данаилов ще излезем пред публиката в Пловдив с ,,Няма да платим" от Дарио Фо, ,,Богът на касапницата" и ,,Арт" от Ясмина Реза. Бяхме част и от представянето на книгата на проф. Данаилов в различни градове и бях поразена как след всяко участие го чакаха фенове на всякаква възраст от 20- до 80-годишни. Да останеш така човечен и достъпен за почитателите си и в същото време да не угасва звездната ти светлина, наистина е поразително. Затова той е уникален - Мастер!

Много пъти проф. Стефан Данаилов ни е говорил, че не е въпросът да изгрееш 3 месеца или да имаш своята звездна вечер, а след това да потънеш в забвение. Важно е да можеш дълго време да останеш в съзнанието на хората. Което обаче означава да учиш непрекъснато, да поддържаш нивото, до което си стигнал, с работа и себеотдаване. Мастера ни казва - „Никога не си вярвайте, че сте голямата работа, не се отлепяйте от земята. В тази професия, за да те уважават и да те харесват, трябва да се бориш ежедневно”. Аз искам да следвам неговия съвет!

Интервю на Ивелина Василева, https://www.marica.bg/