7 септември, неделя, 21 часа, Стълбите на Каменица

“Кръстопът на живота”

танцов спектакъл с участието на :

X-energy crew (България)

Euroculture (Франция)

Combo nation (Германия)

 

 

“Кръстопът на живота” е танцов спектакъл с участието на  младежи от три държави – България, Германия и Франция. Една история за хората, пречките, изборите, които срещаме  на кръстопътя на живота ни и смелостта, която трябва да намерим дълбоко в себе си.

Вдъхновен от темата за приемането, проектът обединява артисти от различни държави, които да обменят опит помежду си, да творят заедно и да предадат любовта си към изкуството на публиката на фестивала “Сцена на кръстопът”, като част от съпътстващата му програма.

14 септември, събота, 17,00 часа, фоайе Камерна зала

Проф. дфн Клео Протохристова представя книгата на д-р Петър Кауков

„Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос”

 

 

Д-р Петър Кауков е роден през 1970 г. в Пловдив. Завършва НАТФИЗ с две специалности – „Актьорско майсторство за драматичен театър” и „Режисура за драматичен театър”. Участник в уъркшопа за млади режисьори от Югоизточна Европа с ръководител Андрей Шербан през 2004 г. Като актьор е играл роли в постановки на Театър 199, Театър „Българска армия”, Държавен сатиричен театър, Драматичен театър – Пловдив, БНТ. Като режисьор е поставил над 20 постановки в България, Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина. Петър Кауков е Председател на Експертния борд на Швейцарската културна програма в България / Pro Helvetia (2002-2004), Заместник директор на Драматичен театър – Пловдив (1999-2006) и Заместник-директор на Младежки театър „Николай Бинев” (2006-2014). От септември 2018 г. е директор на Театър НАТФИЗ. Като творец и като мениджър е участвал с постановки, доклади и публикации в международни театрални форуми в Европа, Америка и Азия.

Прочети повече...

18 септември, сряда, 17,30 часа, Галерия U.P.A.R.K.

ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА

„Театралният път на режисьора Слави Шкаров“

Автор ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ

С участието на актьори, певци и музиканти

 

 

Слави Шкаров е роден на 12 април 1941 г. във Велико Търново. Завършва режисура във ВИТИЗ, а след дипломирането си специализира в Москва. През 1969 г. постъпва на щат в Русенския театър и остава там до смъртта си през 1988 г.

Името на Слави Шкаров е свързано със значими спектакли от историята на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе – „Ричард III“ от Шекспир, „Кръчмата под зеленото дърво“ от П. Ковачик, „Амадеус“ от П. Шафър, „Кошници“ от Й. Радичков, „Кучешко сърце“ от М. Булгаков и др.

През последните години от живота си Шкаров поставя четири спектакъла на сцената на Сливенския театър „Стефан Киров“ – „Мата Хари“ от Н. Йорданов, „Праг“ от Ал. Дударев, „Ревизор“ по Гогол и „Съзаклятието на лицемерите“ (Молиер) от М. Булгаков. Те маркират един от най-силните периоди в летописа на Сливенския театър. Слави Шкаров има свой уникален художествен почерк, а спектаклите му са сред най-високите образци в историята на българския театър от втората половина на XX век.

Журналистът Йордан Георгиев е роден във Варна през 1980 г. Гимназиално образование получава в училището за деца с нарушено зрение „Проф. Д-р Иван Шишманов“. В СУ „Св. Климент Охридски“ завършва право, журналистика, а по-късно и магистърската програма „Литература, кино и визуална култура“.

От 2008 г. Йордан Георгиев е автор и водещ на седмичното предаване за театър „Без маски“ в Радио „Алма матер“.