ПИСМО НА ЕДНА ТЕАТРАЛКА


И замириса на есен, затупкаха презрелите смокини и се зададе Фестивалът. Какъв урожай от миналия театрален сезон ни носи той, с кои премиери ще започне да тече новото театрално време?

След „Кукувицата”, „Оливър”  и „Укротяване на опърничавата” през последните години този път в окото на античното ветрило ще се разположат „Котки” и ритъмът на феста ще бъде зададен от музиката на Андрю Лойд Уебър. И запомнете: тази година маршрутът е един, ще щурмуваме една-единствена крепост – Театъра в центъра на Пловдив, на Главната улица. Всичко ще се случва там – на едно място. Ако кривнете наляво, ще попаднете в новата Камерна зала. Ако кривнете надясно – в обновената голяма театрална сграда. Какво изкушение – на 10 метра  една от друга две сцени. Не се налага да тичате до Кукления театър, до Градския дом на културата или до Военния клуб. Всичко ще се случва на едно място. И този път няма да разчитаме на бързината на нозете си, а на предварително добре обмислен избор. Защото съблазните са и в 20-те заглавия на феста. Не можеш да избереш и 20-те, дори да си театрален маратонец. Затова се довери на собствения си вкус, а за информираността разчитай на сайта и бюлетина на фестивала.

Ако имаш вкус към експеримента, избери „Сънят на Гогол” и „Тапетите на времето”.

Ако искаш да видиш любовен роман, заглавието е красноречиво – „Казанова”, но пътят към любовта може да мине и през „Камера обскура”, може да се случи и в „Три дъждовни дни”…

Ако се интересуваш от  новата българска драматургия, любопитството ще те отведе при „Живите от мъртвата махала”, ще предпочетеш „Неделя вечер” и „Тихи, невидими хора”. Струва си.

Искаш да се посмееш, тръгни след Труфалдино, „Слуга-та на двама господари”, избери „Златната мина”, тичай към „Красотата спи”.

Направете си „Колекция”-та и започнете с Харолд Пинтър. Не пропускайте и Ингмар Бергман – за пръв път е в афиша на „Сцена на кръстопът” и то с две заглавия: „Изкуството да смиташ боклука под килима” и „Псевдоморалите”. Прибави още Брайън Фриъл и Мауро Рази...

Искаш да гледаш млади лица – има ги в „Мила родна картинка” и в „Обърни се с гняв назад”. Впрочем, този сезон на „Сцена на кръстопът” е истински парад на млади български дарования. Но не пропускай  и „Столовете”, защото е изключителен шанс да видиш неостаряващата Стоянка Мутафова. Е, изборът е твой. Ти си на ход, драги ми театрале!

Пенка Калинкова

Здравейте, театрали!Има две новини – тъжна и весела.

Тъжната е, че вече няма билети за няколко представления – за мюзикъла „Котки”, за „Слуга на двама господари” и „Живите от мъртвата махала”, за „Красотата спи” и „Казанова”, за „Изкуството да смиташ боклука под килима” и за „ Три дъждовни дни”. Ако не побързате, ще изпуснете и „Перла” /става дума, разбира се, не за турския сериал, а за пиесата на бразилския автор Мауро Рази/.

Добрата новина е, че поради големия интерес ще има и второ представление на „Красотата спи” на 17-ти септември на голяма сцена. Билетите – по информация от дирекцията на фестивала, ще бъдат пуснати на касите на 6 септември.

Как ще минем без Шекспир, драги ми театрале, на фестивал като „Сцена на кръстопът”? Дори да го няма в основната програма, той присъства на първо място в съпътстващата. „Познатият и непознатият Шекспир” ще ни събере утре, неделя, 13-ти септември, на матинето от 11 часа в Камерна зала на Драматичния театър. В концерта-спектакъл участници са квартет „Еолина”, който чества своите 40 години на сцената, и актрисата със „златния глас” Силвия Лулчева.

Заповядайте, вратите ще бъдат отворени!

Теоретичната конференция „Театърът в глобалната медийна култура” ще се състои на 15 септември, вторник, от 10 часа в конферентната зала на хотел „Белвил” в Стария град. Основните доклади ще бъдат на театроведите доц. д-р Виолета Дечева, д-р Ромео Попилиев, Димитър Чернев и на публициста Митко Новков. Модераторката на конференцията е поканила за участие в нея младите режисьори Младен Алексиев, Веселка Кунчева, Валерий Пърликов...

Успешна  фестивална  седмица

 

Изтече една седмица от  запомнящия се старт на 13-то издание на

Есенния международен театрален фестивал”СЦЕНА НА КРЪСТОПЪТ”,

който се организира от община Пловдив , Министерство на културата и Драматичния театър в града под тепетата.

       Изиграни бяха 13 представления и успешно преминаха две съпътстващи фестивални прояви пред близо 8600 зрители. За неотслабващия  интерес на пловдивчани и  почитателите на Мелпомена към традиционния театрален  маратон „Сцена на кръстопът”  говори впечатляващата предварителна продажба на входни билети за спектаклите ,

както и близо 5000 посещения дневно в сайта на фестивала, 300 от които от чужбина.

        Още преди откриването на фестивала  бяха изкупени всички билети за спектаклите : „Котки” , „Слуга на двама господари” , „ Мила родна картинка” , „Живите от мъртвата махала” – премиера на Пловдивския театър, „Красотата спи”, „Изкуството да смиташ  боклука под килима”,  „Казанова” . Към днешна дата  на фестивалните каси вече няма билети и за втория спектакъл на „Красотата спи”- днес представлението се повтаря на голяма сцена , „Три дъждовни дни”  , „ Столовете” , както и за двете представления на Театъра на Българската армия - „Колекцията”. Тези оптимистични факти недвусмислено показват , че фестивалът и тази година бележи своя естествен творчески възход .

         Тринадесетото издание на фестивала  получи занижена финансова подкрепа от спонсорското семейство заради икономическата криза в страната. От 10-те спонсорски фирми  само „Роза импекс” , „Атаро Клима” , „Мастер” АД  и  „Рефан” запазиха миналогодишните финансови квоти и по този начин заедно с останалите меценати  гарантираха успешния финал на фестивала. Професор Стефан Данаилов – артистичен директор и основател на фестивала ,  изказа своята  най-искрена благодарност и сърдечна признателност на спомоществователите.

      Фестивалът продължава до 21-ви септември!

 

 

                              

17.09.09                                         Дирекция на Фестивала

                         Димитър Малашинов - Изпълнителен директор

Още статии ...

  1. Четете ...
  2. Йоан Илиев