ФЕСТИВАЛЪТ Е ОТКРИТ, ДА ЖИВЕЕ ФЕСТИВАЛЪТ

 

 

Малко преди 19 часа снощи проф. Стефан Данаилов представи някои от авторите на  великолепната изложба „Театралният костюм”.  Още при представянето й в София той поканил авторките – пет дами-сценографки, да гостуват с изложбата на „Сцена на кръстопът” в Пловдив. Инициаторката Мира Каланова с мълчаливото съучастие на колегата й Марина Додова представи експозицията – дело и на Вирджиния Додова, Елица Георгиева, Петя Стойкова.
Артдиректорът на фестивала отбеляза и приятелския жест на известния скулптор Цвятко Сиромашки. Неговата творба „Гнездото – Сцена на кръстопът” украси пространството  в двора на Драматичния театър.
Между първите гости на фестивала бяха знайни и незнайни пловдивчани, доста гости от столицата и страната.
На сцената по церемонията за откриването се изправиха бащата на фестивала проф. Стефан Данаилов, зам. министър Митко Тодоров, който донесе и приветствието на министър Вежди Рашидов, зам. кмет  Петя Гогова и новият директор на Пловдивския театър със сцена и в Смолян Кръстю Кръстев.
Поздравителни писма изпратиха Съюзът на артистите в България и ръководството на Международния театрален фестивал „Варненско лято”.
С премиерата на „Канкун” от Жорди Галсеран започна 14-тата „Сцена на кръстопът”.
Кошници с цветя изпратиха министър Вежди Рашидов, кметът Славчо Атанасов, областният управител Иван Тотев, Софийска община, депутати от „Герб”  и народният представител Захари Георгиев от „Коалиция за България”, МГТ „Зад канала” и Пловдивският театър...Разбира се, и професор Стефан Данаилов.