Уважаеми приятели на „Сцена на кръстопът”,

Поради причини извън фестивалната дирекция, няма да се състои спектакълът на Младежкия театър „Николай Бинев” по пиесата на А. П. Чехов „Вуйчо Ваньо”. Билетите могат да бъдат презаверени за друг спектакъл от фестивалния афиш или върнати на касите, от които сте ги закупили.

Има и една хубава новина – поради големия интерес, на 19 септември, този път на голяма сцена, ще се играе второ представление на „Отворена брачна двойка” от Дарио Фо и Франка Раме, постановка на Мариус Куркински.

ЖУРИТАТА СЪСТАВЕНИ, ЗАПОЧВАТ РАБОТА

Две журита започват с началото на фестивала работа. По идея на проф. Стефан Данаилов известни с интереса си към театралното изкуство пловдивчани ще излъчат най-доброто представление на голяма и на камерна сцена, най-стойностните според тях изпълнители на мъжка и женска роля  в представленията, които ще видят  на двете сцени. Спонсорското общество предложи д-р Ани Егинлиян и г-жа Мара Русинова, представителка на КЦМ 2000 АД. От Драматичния театър се спряха на театроведа Богомил Стоилов и на актьора Стефан Бобадов, а Община Пловдив предостави квотата си на пловдивските медии и след жребий бяха определени Галя Митева от Радио Пловдив и Петя Коленцова от eлектронния сайт News4000. Приятно гледане на членовете на двете журита – задачата им не е лека. Отличените от тях ще си тръгнат с паметната статуетка на „Сцена на кръстопът”, придружена с прилична сума.

Уважаеми  театрали и театромани,

 На 13 септември, понеделник, от 17 часа ви каня в Пресцентъра на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, където ще ни гостува професор Камелия Николова. Нейната книга „Британската драма 1945-1989 г.”, издание на БАН, ще бъде представена от доц. Николай Йорданов. Припомням, че авторката бе удостоена с „Икар 2010” за критически текст именно за това изследване.

 
                                                                      ПК

ФЕСТИВАЛЪТ Е ОТКРИТ, ДА ЖИВЕЕ ФЕСТИВАЛЪТ

 

 

Малко преди 19 часа снощи проф. Стефан Данаилов представи някои от авторите на  великолепната изложба „Театралният костюм”.  Още при представянето й в София той поканил авторките – пет дами-сценографки, да гостуват с изложбата на „Сцена на кръстопът” в Пловдив. Инициаторката Мира Каланова с мълчаливото съучастие на колегата й Марина Додова представи експозицията – дело и на Вирджиния Додова, Елица Георгиева, Петя Стойкова.
Артдиректорът на фестивала отбеляза и приятелския жест на известния скулптор Цвятко Сиромашки. Неговата творба „Гнездото – Сцена на кръстопът” украси пространството  в двора на Драматичния театър.
Между първите гости на фестивала бяха знайни и незнайни пловдивчани, доста гости от столицата и страната.
На сцената по церемонията за откриването се изправиха бащата на фестивала проф. Стефан Данаилов, зам. министър Митко Тодоров, който донесе и приветствието на министър Вежди Рашидов, зам. кмет  Петя Гогова и новият директор на Пловдивския театър със сцена и в Смолян Кръстю Кръстев.
Поздравителни писма изпратиха Съюзът на артистите в България и ръководството на Международния театрален фестивал „Варненско лято”.
С премиерата на „Канкун” от Жорди Галсеран започна 14-тата „Сцена на кръстопът”.
Кошници с цветя изпратиха министър Вежди Рашидов, кметът Славчо Атанасов, областният управител Иван Тотев, Софийска община, депутати от „Герб”  и народният представител Захари Георгиев от „Коалиция за България”, МГТ „Зад канала” и Пловдивският театър...Разбира се, и професор Стефан Данаилов.

ПОКАНА


Да чуеш и видиш Христо Мутафчиев и Б.Т.Р. в концерт-спектакъл и да научиш кои са фестивалните победители, излъчени от двете журита с председатели Богомил Стоилов и Стефан Бобадов, в една вечер – на 23 септември 2010 г. от 20 часа в красивата зала на Драматичния театър – това си е цяло преживяване, в което има съспенс, напрежение, развръзка и щастлив финал. При това със специалното участие на Стефан Данаилов като глава на фестивала и водещ церемонията.

Това ще бъде истинска театрална гала, звездоброй с добронамерени звездобройци.
Вярваме, че ще оцените поканата. Струва си. Нали си спомняте участието на Христо Мутафчиев в „Ритъм end блус”?

                                                                                                    ПК