"Сцена на кръстопът": Театърът e лек за душата

Няма значение дали светът ще свърши през 2012 г., както пророкуват някои. По-важното е, че  тази година трябва да станем по-добри, да се обърнем към себе си. А какво по-добро средство да се обърнем към душата от театъра. С тези думи драматургът на "Сцена на кръстопът" Елин Рахнев обяви мотото на тазгодишното 16-то издание "Покаянието". На специална пресконференция организационният екип обяви основните акценти във фестивалния афиш.
220 артисти, режисьори, сценографи ще изнесат пред публика тежестта на 24 спектакъла. 19 са трупите, които ще зарадват ценителите с най-добрите си представления. Доминант в програмата  тази година е Народният театър с четири спектакъла. За първи път Пловдивската драма ще открие форума, а на втория фестивален ден  ще извади втора премиера - „Бурунданга" с режисьор Атанас Атанасов.

Силни гастроли обещават Малък градски театър „Зад Канала", театрална работилница „Сфумато", Театърът на българската армия, Театър 199, Младежкият театър. Седем извънстолични трупи ще гостуват с най-ярките си заглавия. Сред тях блести Варненският театър с „Гленгари Глен Рос" и „Дон Жуан, или любовта към геометрията". Публиката ще се наслади и на играта на актьорите от Благоевград, Габрово, Бургас, Сливен, Кърджали. Сериозно е и единственото международно участие - под тепетата идва Киевският академичен театър за драма и комедия на левия бряг на Днепър. Украинците ще представят спектакъла „Звънец от миналото".
Две предизвикателства към публиката отправя фестивалната програма - концертът „Обичайните заподозрени" на Стефан Вълдобрев и приятели и „Дневникът на Дракула" на балет „Арабеск" с участието на Деян Донков и Биляна Петринска.
„Сцена на кръстопът" ще предложи и силна съпътстваща програма. Две са фотоизложбите -  „С благодарност към спонсорите" и „Театрални костюми" на Татяна Димова. Ще има два поетични спектакъла, както и представяне на сайта Факел.бг.

На откритатата сцена пред Драматичния театър, която заменя миналогодишния декор с театралната арка, ще има специални изненади за най-малките почитатели на театъра.
Мечтаем занапред да направим и съпътстващата програма на „Сцената" още по-пълнокръвна. Това ще е част от новата визия на фестивала, обясни Елин Рахнев.
Есенният театрален маратон се финансира с бюджет от 160 000 лв. - 50 хиляди от Министерство на културата, 45 000 - от община Пловдив, 30 000 - от спонсорите, и 30-35 хиляди - от приходи от билети. Цените на билетите се движат между 8 и 25 лв., съобщи изпълнителният директор на феста Димитър Малашинов.
От името на спонсорите на добър час на „Сцената" пожела инж. Йордан Николов от „Ондулин" ООД.
Независимо от икономическата ситуация този фестивал генерира голям интерес всяка година. Пловдивчани обичат театъра и им пожелавам приятни вечери, каза Николов.
Радвам се, че общината има възможност да бъде партньор на „Сцена на кръстопът". През тези две седмици публиката ще види най-доброто от националната сцена тук - в Пловдив. Моите най-големи очаквания са насочени към откриването и спектакъла на Пловдивския театър. Надявам се това представление да се превърне в гвоздей на програмата, каза и зам.-кметът Стефан Стоянов.
Билетите за четири фестивални представления от програмата на "Сцена на кръстопът" са напълно разпродадени. Огромен е интересът на пловдивската публика към „Животът е прекрасен" на Народен театър „Иван Вазов" с режисьор Александър Морфов, "Работно време" на Камен Донев, "Смях в залата" на Асен Блатечки и "Нощна пеперуда" - на Явор Гърдев.
16-тото издание на Есенния международен театрален фестивал се открива на 10 септември от 19 часа с премиерата на Драматичен театър Пловдив „Крал Лир". Тазгодишната „Сцена" е под надслов „Покаянието".