Кръстопътна арка украси главната

Арката - символ на фестивала "Сцена на кръстопът", вече краси главната на Пловдив. В продължение на две нощи екипи на форума я издигаха и претапицираха, за да напомнят на всички ценители на театралното изкуство, че е време за театър. Стените на арката по традиция отправят своите послания към преминаващите и ги провокират да открият своето заглавие в афиша на фестивала, а тази година провокациите към публиката са поне две дузини, казват организаторите на престижния театрален маратон.

 

Феновете атакуваха касите на "Сцена на кръстопът"


     
 


Още от първия миг, в който фестивалната каса отвори врати, се заредиха опашки от фенове на "Сцена на кръстопът". Форумът предлага страхотни заглавия, не знам как ще смогна да гледам всичко, което искам, каза 38-годишната Гергана Димитрова, която  от години не пропуска есенната театрална фиеста под тепетата. Оказва се, че младата дама, заедно със свои приятели пътува от Пазарджик, за да гледа спектаклите. Пловдивските фенове също не изневериха на любимия си фестивал и купуваха по няколко билета за различни заглавия. Някои от представленията вече са почти пълни, показват скиците по касите. Тази година всеки любител на качественото театрално изкуство получава и допълнителен бонус към удоволствието да гледа най-доброто от националната ни сцена - салонът на Драматичния театър ще приема публиката със съвсем нова визия и удобства.

Фестивалът зарадва главния спонсор на "Сцената..."

 

Главният спонсор на фестивала "Сцена на кръстопът" инж. Димитър Георгиев, собственик на "Роза Импекс", прекара уикенда в обиколки на ключовите сцени на форума в Драматичния театър. Всички театрални пространства бяха инспектирани от най-солидния спонсор на форума. Инж. Георгиев адмирира изключителната подготовка  и доведе за съвет и сина си. Видяното накара мецената да проведе поне два разговора с идеолога на събитието проф. Стефан Данаилов.Бизнесменът похвали есккултурния министър, че е успял да накара  публиката да влезе в обновения салон-бижу, който е истински подарък за почитателите на театъра.

Музикална фиеста на купона за откриването на фестивала

 

Драги приятели, щастлив съм да ви видя тук, в уникалния Античен театър. Вече 13 години заедно правим така, че да го има фестивалът „Сцена на кръстопът”. Давам си сметка колко бързо изтече това време. Но истината е, че времето работи за нас – ето, и днес то ни пожали и няма да вали. Може би, защото сме добри хора, каза проф. Стефан Данаилов на откриването на есенния театрален фестивал.

 Той благодари на всички спонсори, които са подпомогнали форума, не спести похвали и за екипа си. Изрази и радостта си, че артистите от Музикалния театър са поели риска да играят за пловдивската публика, въпреки много трудности с декорите, сцената и откритото пространство. Така направихте възможно тук да гостува едно прекрасно представление – мюзикъла „Котки”, заключи арт директорът на „Сцената...”.

 Проф. Данаилов въведе в спектакъла зрителите с няколко обяснителни думи. Това е покрив на една огромна сграда, тук ще се развива действието в „Котки”, каза Данаилов и така изпълни обещанието си към постановчика проф. Светозар Донев, че ще обясни на публиката какво ще става на сцената. Екипът на Музикалния театър не криеше притесненията си, че огромното пространство и откритата сцена ще създадат много напрежение за артистите и че няма как да се използват някои от постановъчните трикове.

Прочети повече...

Суеверие плени Виктория Колева преди премиера

Суеверие държи в плен  Виктория Колева, която тази вечер заедно с колегите си от Пловдивския театър излиза на сцена за премиерата на "Живите от мъртвата махала".  Актрисата не допускала никой от гардеробиерите да се доближават до костюма й. Не давала и да се пере до премиерата.

Ще го напусне цялата добра енергия, с която го заредих по време на репетициите, обяснява Виктория. От години актрисата спазва това правило и екипът на Пловдивския театър вече е свикнал с тази й странност. Явно магията действа, защото на предпремиерата Виктория бе поздравена за доброто си превъплащение в образа на краварката.

Пловдивската трупа поля премиера в "Пасифик"

 

Със страхотен купон в ресторант "Пасифик"  отбелязаха премиерата на спектакъла "Живите от мъртвата махала" актьорите от Драматичния театър. Минути след края на представлението групата се събра в двора на театъра и потегли към заведението. Последни останаха съпругата и майката на Алексей Кожухаров, който направи бляскава роля под вещото ръководство на режисьора Николай Ламбрев. Те разказаха, как до последния момент бащата на Алекс Румен се чудел дали да дойде на премиерата, или да стиска палци у дома, разтревожен, че може да не донесе късмет на звездата на Пловдивския театър. Все пак рискува, а триумфът на Алексей му донесе много радост, сподели още мама Катя. Тя едва смогваше да приема поздравленията на всички познати и почитатели на сина си.

Спомням си, когато Алекс учеше в "А`Парт", баща му как го приземяваше. Все го питаше "как върви майсторството", " да не се възгордееш, ей", разказа и шефът на Драмата Емил Бонев.

Докато купонджийската група се събираше, в другия край на двора издателката Божана Апостолова и литературният историк проф. Светлозар Игов коментираха "Живите от мъртвата махала" с шефа на местния парламент Илко Илиев, който изгледа представлението в компанията на съпругата си.