Септември е! Време за театърСептември е време за театър, за големия театър, за 16-тото издание на „Сцена на кръстопът”. С тези думи директорът на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев вдигна завесите на най-големия есенен международен фестивал в България и покани на сцената заместник-министъра на културата Митко Тодоров.
 
Приятно ми е да бъда участник на откриването. Това е фестивал, който винаги е носел много радост. Разговарях с много хора днес и всички споделяха ентусиазма си за първи път „Сцената” да тръгне с премиера на театъра домакин. Искрено се смях на закачката с Варненския фестивал в програмата на форума тук. Нали съм един от основателите му. Ние май сме като Левски и ЦСКА, прояви чувство за хумор зам.-министърът. Той пожела приятни мигове на всички ценители на театралното изкуство. 


„Сцена на кръстопът” откри кметът Иван Тотев. Пловдив ще посрещне едно от любимите си събития. Фестивалът е един от основните акценти, с които градът ни ще заяви желанието си да се бори за Европейска столица на културата`2019 г., каза инж. Тотев и даде старт на театралния маратон.
 Атмосферата бе празнична часове преди началото. Червен килим, усмихнати стюарди със фестивални програми в ръце, артисти, окупирали двора на Драмата, забързани режисьори, щрихиращи последните детайли около представленията – всичко миришеше на театър.
 

Съвсем в тон на приповдигнатото настроение бе и премиерата на Пловдивския театър „Крал Лир”. Сред публиката се настаниха много колеги от Армейската трупа – Анастасия Ингилизова, Стефка Янорова, Иван Радоев-син, директорът Мирослав Пашов. Колегите си подкрепи и Малин Кръстев, който изгледа представлението в компанията на Георги Вачев.
 
След представлението актьорите бяха отрупани с цветя. Стоян Алексиев (Крал Лир) получи специалния приз за заслуги към театралното изкуство. Връчи му го зам.-кметът Стефан Стоянов.
 
Благодаря на Стефан Данаилов и на всички, които са решили, че заслужавам тази награда, промълви Стоян Алексиев без да се старае да прикрие изненадата си от отличието.
 
В салона за премиерата своите аплодисменти поднесоха и меценатите, които дават финансово рамо на фестивала – главният спонсор инж. Димитър Георгиев (Козметична компания „Роза Импекс”), доц. Инж. Никола Добрев (КЦМ 2000), инж. Йордан Николов („Ондулин”).
 
 Театралната еуфория обхвана Драмата след премиерата. Вълненията си организатори, участници и публика споделиха в двора на театъра на чаша вино.

За първи път патронът на фестивала Стефан Данаилов не успя да присъства на откриването. Ламбо изпрати огромна кошница с цветя от далечна Италия, където усилено работи по нов филмов проект.