ШЕСТАТА ВЕЧЕР

 

За пръв път в България се поставя бразилска пиеса, а спектакълът на Малък градски театър „Зад канала” е неин дебют на европейска сцена.

 

Какво е Бразилия за нас, българите? Страната на Жоржи Амаду и неговия магически реализъм, на самбата и босановата, на карнавалите в Рио, на плажа Копакабана, на захарната тръстика и кафето...Има нещо много познато и все пак различно в тази бразилска „Перла”, поставена от режисьорката Бина Харалампиева. Баналното всекидневие с кавгите и обичта между членовете на фамилията, с мечтата за къщата и градината с басейн и тези безбройни коктейли от сутрин до вечер. В центъра на този свят е дона Перла с нейната виталност, артистичност и в някаква степен безотговорност. Какво й подарява нейният вечно и единствено втренчен в нея съпруг Вадо – едно изречение, което е като слоган на нейния /и на неговия/  начин на живот: „Ако съдбата лимон ти поднесе, направи си кайрипиня”. Представлението започва и завършва с нейната смърт, която ще разруши завинаги установения ред/или безредие/ в семейството, доминирано от необикновеността на Перла, естественият център на този фамилен микрокосмос. Разказът се води от Емилио, сина на дона Перла и Вадо/Пенко Господинов/. На финала той ще каже: „Мамо, където и да си, дано си пиеш питието...” Режисьорката Бина Харалампиева и художничката Петя Стойкова са решили сценичния разказ за Перла и Вадо като театър в театъра – отвреме на време се дърпат вътрешните завеси и вниманието ни се концентрира върху екрана. Ролите на Перла и Вадо се изпълняват от великолепните Светлана Янчева и Христо Мутафчиев.

Г-жа Красимира Филипова, селекционер на програмата  в 13-тата „Сцена на кръстопът”, връчи Почетния знак на фестивала на режисьорката Бина Харалампиева и на актьора Христо Мутафчиев.

 

В Камерната зала шестима необикновени артисти /Станка Калчева, Малин Кръстев, Ангелина Славова, Вежен Велчовски, Николай Луканов, Владимир Пенев/  се въплътиха в „Тихи невидими хора” от Яна Борисова. Ролите са написани за тях и това винаги е задължаващо.