Златната мина. Български текст.

 

 

Внезапният избор на пиесата дойде от съществуването на главния герой, пише в театралната програмка Мариус Куркински. Там, където той разказва за угощението. Не за самата мина, не за златото, не за богатството, не за живеенето в светското. А за видението на красивото хоро. Там, край мината, е имало угощение. Случило се е празник и наблизо са танцували красиви моми и ергени.

Един български мъж и баща забравя за миг своите глупави утопии и през очите на един чужденец успява да открие красотата на своя близък, прекрасен народ. Човешко откритие. После, преживявайки пълно пропадане, същият този човек и баща ще успее да види любовта на своите деца. Достига до сърцата им именно защото страда, защото животът го е наказал. Спектакълът пита: съвременният български мъж, подложен на ужасни изпитания, ще успее ли да бъде човек и баща?

 

Достойни основания. Прави му чест на Мариус Куркински, че притежава социална чувствителност и задава такива въпроси. Спектакълът е в духа на естетиката му, която добре познаваме от пловдивските и от софийските представления, показвани на „Сцена на кръстопът”.  Ексцентричен, твърде ексцентричен и саркастичен в средствата, защото е тъжен и гневен. Великолепно изпълнение на Ивана Папазова, актриса в Пловдивския театър, в ролята на Хаджиева – чудесна възможност за разгръщане на нейното дарование. Свежестта и неподправеността в изпълнението на Мичето, дъщерята на Хаджиеви, е заявка за интересно развитие на младата актриса Иванка Шекерова. Веселин Анчев/Хаджиев/ е актьор с качества, съдя не само по това представление, той изпълнява безусловно всичко, което е поискал и му е показал Мариус. Но това не е моноспектакъл на Мариус, където той играе всички възможни роли на хора и неодушевени предмети. Малко повече актьорска автономия  не е излишна. Иначе съм сигурна, че актьорите от Театър „Иван Димов” в Хасково са имали щастлив репетиционен период, Мариус е магнетична личност. Костюмите на Цвета Маринова са като по учебник.

 

На Камерна сцена  се игра „Красотата спи” на Теди Москов. Тази вечер представлението ще бъде показано на Голяма сцена и тогава ще го видим повече зрители.