НА СЕДМАТА ВЕЧЕР ЦАРСТВАШЕ КОМЕДИЯТА

„Кралицата майка” от Манлио Сантанели на Театър 199 „Валентин Стойчев” е дуел между майка и син, една от онези вечни истории, които отекват с горчив и тягостен привкус у мнозина от нас. Това не е просто поколенчески конфликт, това е борба за надмощие, в която няма победители. Но като във всяка абсурдна комедия обратите следват, натрупват нови и нови обстоятелства, нови разкрития, нови вини. След всяко временно примирие конфликтът се възражда с нови сили и докато немощната на пръв поглед и свадлива старица изправя гръбнак, хвърля бастуна и е способна да затанцува, по-младият, синът, привидно владеещ положението в първите минути на срещата им, крее пред очите ни. В края на краищата се оказва, че има победител – в кралския двубой надделява кралицата майка. Но наистина ли е победителка? Това е интелигентно написана работа, неслучайно тя носи на автора си много срещи с публиката.

И точно тази пиеса става основа и дава материал за един рядък актьорски турнир – партнират си Невена Мандаджиева, която години наред владееше столичните сцени на Военния театър и Театър „София”, и много популярният в последните 15 години Владимир Пенев. Невена Мандаджиева е фурия на сцената, с изключително властно присъствие, обсебващо вниманието ни, майсторка е на детайла, а Владимир Пенев като никой  друг умее да преминава леко, органично, елегантно от едно състояние в друго.
Рядко удоволствие е да наблюдаваш толкова богата на състояния, на обрати, сложно и богато разработена като музикална партитура, актьорска игра.

Постановчик е Валентин Ганев, режисьор Антоанета Симеонова.

А каква находка е артистичният финал с много доброто вокално изпълнение на двамата актьори! Той беше като подарък за публиката.

На голяма сцена друг един Валентин, Валентин Танев, прави своя пръв режисьорски опит с една ситуационна комедия в духа на италианския неореализъм, макар и от френска авторка. В „Любов, щастие и милиони” на НТ „Иван Вазов” и ДКТ „Иван Димов” блестят звездите на тримата негови колеги Малин Кръстев, Албена Колева и Чочо Попйорданов и това вече е достатъчна примамка за публиката, която обича комедията и родните звезди. Представлението се носи на вълните на смеха. Сигурна съм, че ще му се радват по градове и паланки.

И в духа на фестивалните шеги - Малин Кръстев няма скоро да прибави килограми към прекомерно стройната си фигура.
                                                                                                                ПК