„Крал Лир” – първата премиера на Пловдивския театър
 

Деница Димитрова, заместник-директор на Драматичен театър Пловдив:

Изминахме много труден път и очакваме с нетърпение премиерата на „Крал Лир". Това е един проект, който ще има развитие, ще го изведем извън пределите на театъра.

 

Стайко Мурджев, режисьор:

Стремим се нашият „Крал Лир" да бъде модерен, но не външно, а в неговия монтаж, във формата. Да провокираме публиката. Подходихме с уважение и респект към текста, да бъдем преданни на Шекспир. Използвахме два превода - по-поетичния та Валери Петров, и по-грубият, „по-ербап" на Спас Николов. Всеки от тях е намерил своя герой в спектакъла. Има доста съкращения на текста, но с уважение към идеите на автора. Костюмите са на  Ирина Кружилина, която работи на Бродуей. Тя е вплела детайли от различни епохи – те са антиутопични.

Прочети повече...

„Бурунданга” – любов и революции

 

 

 

СПЕКТАКЪЛЪТ

 

 Кръстю Кръстев, директор на Пловдивския драматичен театър:

 „Бурунданга” е втората премиера на Драматичния театър за този сезон в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът”. Спектакълът е по пиесата на Жорди Галсеран.

Едно от важните заглавия на театъра. Важен, защото това е най-новата пиеса на този автор – световен драматург, испанец по народност, едно от най-нашумелите имена. Пиесите му се играят навсякъде по света. Наскоро тази пиема е имала премиера и в Берлин. Радвам се, че за първи път в България тя ще се играе на пловдивска сцена. Надявам се да стане едно от събитията на сезона.

Прочети повече...

Копнеж и тъга в "И аз си падам по тебе, Ема Бовари"30-минутният поетичен спектакъл на Васил Балев и Дана Белева прехласва зрителите със своята лека ефирност, малка доза тъга и много, много копнеж – също като героинята на Флобер, в чиито гърди се блъскат неудържимо реалност и блян.


Васил и Дана са кръстосали своите поезии, открили са своеобразни реплики в тях, което прави спектакълът поетично концептуален. В края му обаче зрителят остава с усещането за глад – глад за още поезия. Този проект спокойно може да прерасне в едночасов спектакъл, без да пренасити сетивата на зрителя.

 

Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени след 10 години
СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ:
Събирането ни след 10 години стана адски случайно. Преди около 5-6 месеца по време на София Филм Фест ми се обади Стефан Китанов. Каза, че пряват някакви тайни концерти. Предложи да направим концерт с оригиналната банда. Решихме да пробваме, защото отдавна не се бяхме събирали. Обадих им се, много се зарадваха. Реагираха точно като стари приятели, които се събират от ученическите години отново заедно. Казах си, че след като има такава позитивна енергия, може и да станат нещата. Мислех си, че ще бъде някак по-камерно, по-спокойно, а се оказа фраш в клуб Мати в НДК. Страшно беше – цяла вечер феновете скачаха, пяха с нас. Изненадах се, защото голяма част от публиката е доста млада – на по 23-24 г.

Киевският академичен театър за "Звънец от миналото"Спектакълът "Звънец от миналото" е една история за загубената човешка комуникация, за невъзможността да се разберем, говорейки, за фаталното последно позвъняване, което ще обърне живота на трима души, които заради миналото си ще загубят бъдещето - любовта, най-милите си хора. Всичко!

Актьорите Леся Самаева, Николай Боклан, Андрей Мостренко и режисьорът Владимир Цивински са гости на фестивала "Сцена на кръстопът", а техен домакин е главният спонсор на есенния театрален маратон инж. Димитър Георгиев, собственик на "Роза импекс".

Прочети повече...