„Крал Лир” – първата премиера на Пловдивския театър
 

Деница Димитрова, заместник-директор на Драматичен театър Пловдив:

Изминахме много труден път и очакваме с нетърпение премиерата на „Крал Лир". Това е един проект, който ще има развитие, ще го изведем извън пределите на театъра.

 

Стайко Мурджев, режисьор:

Стремим се нашият „Крал Лир" да бъде модерен, но не външно, а в неговия монтаж, във формата. Да провокираме публиката. Подходихме с уважение и респект към текста, да бъдем преданни на Шекспир. Използвахме два превода - по-поетичния та Валери Петров, и по-грубият, „по-ербап" на Спас Николов. Всеки от тях е намерил своя герой в спектакъла. Има доста съкращения на текста, но с уважение към идеите на автора. Костюмите са на  Ирина Кружилина, която работи на Бродуей. Тя е вплела детайли от различни епохи – те са антиутопични.

ОТЗИВИ СЛЕД ПРЕМИЕРАТА: 

 

 
Митко Тодоров, зам.-министър на културата:

 

Радвам се, че Пловдивският театър открива фестивала с такова силно представление. Стоян Алексиев игра много силно и зрителите оцениха изпълнението му. Публиката тук е взискателна и реагира адекватно, особено в сцената в края на първото действие. 

 

Стефан Стоянов, зам.-кмет:

 

Страхотен спектакъл. Хвърлихме ръкавицата към столичните театри. «Сцена на кръстопът» тръгна по вода. Набелязал съм си доста заглавия във фестивалния афиш и се надявам да успея да ги видя. 

 

Виктор Бойчев, директор на Куклен театър Пловдив:

 

Много се радвам на Стоян Алексиев, че му се случи да изиграе тази роля. Смятам, че тя му се падаше, беше му ред да я направи. Мисля, че след Наум Шопов той е от големите български артисти, които могат да работят в жанра трагедия - нещо, което изисква свръхконцентрация. Мисля, че спектакълът има наистина впечатляваща сценография, музика, визуални ефекти, добър актьорски състав. Аз лично бих композирал спектакъла по друг начин, но това е режисьорско виждане. 

Анастасия Ингилизова, актриса:

 

 

Желая успех на колегите. Представлението ми хареса. Това са приятели, с които работя. Стоян Алексиев ме е готвил за ВИТИЗ, много близък е на моето семейство. Приятели сме с Явор Бахаров, с Анастасия Лютова, Стефан Попов. Поздравявам цялата трупа, композитора, Милен, който е правил пластиката.

 

Иван Радоев-син, актьор:

 

Тук сме да подкрепим колегите, хубаво е различните театри да правят това. Театърът не е само в София, а в цялата страна. Пловдивският театър винаги е бил на много високо ниво. Няма да скрия това, че половината от колегите са ми познати и близки. Вълнувам се от това, което правят. Изненадаха ме приятно колегите, спектакълът е страхотен. Призовавам пловдивската публика да го гледа. Представлението е на световно ниво. 

 

Стефка Янорова, актриса:

Радвам се за колегите от Пловдивския театър. Силна премиера, още съм под въздействието на видяното. Сигурна съм, че и публиката ще оцени спектакъла. Имам си лични пристрастия към актьорите в това представление, защото с много от тях съм работила и се радвам, че им се случва събитие като «Крал Лир».