Професор Здравко Митков: Излят текст е „Неделя вечер”

 

Питаме известния български режисьор какво го е привлякло към текста на Захари Карабашлиев. Професор Здравко Митков е известен с вкуса си към изтънчената драматургия, той  е поставял Кокто и Ерик-Еманюел Шмит (с „Адската машина” на Кокто и с „Развратникът” от Шмит е гостувал в предишни издания на фестивала „Сцена на кръстопът”), превежда от английски и руски, перфекционист е.

 

Излят текст, излязъл сякаш от матрицата на Олби и на Тенеси Уйлямс, порази ме сръчността на разказа, не е линеарен, плътна емоционална структура, казва той. Заинтересувала го е още и проблематиката в „Неделя вечер”. Много българи живеят в чужбина и там те намират определен конфорт и стандарт, но новото им битие ги води към една повишена емоционална взискателност именно в личния им живот. Понякога това води до необратими, неразрешими конфликти. Налага се адаптиране на цялата емоционална система.

Поканил е своя бивш студент Иван Ласкин, защото образът на неговия персонаж изисква твърде особени, специфични качества. „Твърд език”, на места с цинизми, които трябва да са органично вплетени – те ще прозвучат автентично в устата на актьор като Ласкин, твърди професорът. Българските актьори, според него, в повечето случаи замазват или прекалено подчертават този фриволен език, който се наложи от риалити форматите. Студентка на проф. Здравко Митков е и третокурсничката в НАТФИЗ Гергана Плетньова, която напоследък стана популярна с участието си във филма „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа” на реж. Светослав Овчаров. Здравко Митков й предрича интересно бъдеще. Заявка за това има и в този спектакъл.

 

Представлението е премиера, досега е имало две закрити и едно гостуване на фестивала „Аполония”, софийската премиера е на 1 октомври т.г. и за нея авторът Захари Карабашлиев ще пристигне от Калифорния.

 

Възможно е след известно време да ни поканят на друга премиера на пиеса от Захари Карабашлиев, поставена от режисьора Здравко Митков. Между двамата има уговорка за пръв достъп до новия драматургичен текст, посветен на проблемите на наркозависимо момиче.