СПОДЕЛЕНО ЗА „СЪНЯТ НА ГОГОЛ”

 

Четирите озадачаващи „0000” в заглавието на „ОООО-Сънят на Гогол” произтичат от неговото произведение „История на Малорусия”, сиреч Украйна, подписано с псевдоним. Всъщност, Маргарита Младенова и Иван Добчев тръгнали към проекта Гогол от „Мъртви души”, оформяла се идеята за „Бесът Плюшкин”, но после темата за женитбата станала доминантна. Освен в големия фрагмент от комедията „Женитба”, темата е проследена и чрез „Невски проспект” и „Записки на лудия” и по-малко популярната творба „Иван Фьодорович Шпонка и неговата леля”. Текстът на Гогол не е преиначаван, не е дописван. При превода са търсили пулсацията на езика, защото той е пътят на акцията.

„О” е квазер, дупка. Четири провала е имал знаменитият писател в опитите му да се задоми, да създаде семейство. Героите на Гогол са порождения на самия него. В „Дневници”-те си той е хипохондрик, болнав, зъзнещ човек, мечтаещ за слънцето на Италия. Геният на Гогол е, че бърка в архетипа, в архетипните изначални схващания, че жената е капан и връщане назад няма. У мъжа е много силен нагонът за свобода, любовта и женитбата не са едно и също.

„Сънят на Гогол”, по думите на проф. Младенова, е най-спонтанно харесваното от публиката представление на „Сфумато”. Впрочем с него Театралната работилница ще гостува на центъра „Мейерхолд” в Москва и на театър „В.Ф.Комисаржевска” в Санкт Петербург. Имат покана и за Сеул, където преди известно време гостуваха със спектакъла „Мъртвешки танц”. Проф. Маргарита Младенова е сигурна, че южнокорейската публика ще хареса „Сънят на Гогол” заради образността и наивността. Зрителите ще разберат енергията, театралния език, театралните кодове, естетическата система. Предстоят им и други пътувания  във Франция и Канада с трите представления от Програмата Стриндберг. В основната им програма в ТР „Сфумато” идва ред на Шекспир. Продуцират от средствата, заработени в чужбина, два спектакъла на млади режисьори – Йоана Кастратович и тандема Стилиян Петров-Албена Георгиева.

 

 

МИЛА РОДНА КАРТИНКА

Спектакълът с това заглавие е съставен от монолози и диалози от „шопския цикъл” на Елин Пелин, той е дипломна работа по „художествено слово” на студентите на проф. Стефан Данаилов, които от тази есен са второкурсници.13 момичета и момчета ще се изправят тази вечер пред взискателната публика на „Сцена на кръстопът”, така те ще спазят и традицията, наложена в предишните издания на феста, възпитаниците на Мастер-а да показват етапи от творческото си развитие, каза Сава Драгунчев, актьор, възпитаник на проф. Данаилов от последния му випуск, в случая асистент на спектакъла.