Проф. Стефан Данаилов представи селекцията на 14-та „Сцена на кръстопът”

Тематично и жанрово селекцията е балансирана, каза създателят и арт директор на ЕМТФ „Сцена на кръстопът” проф. Стефан Данаилов в първата пресконференция за 14-тото издание на феста. Той посочи разнообразието на търсенията и внушенията в 24-те постановки от основния афиш, като се спря на всяка поотделно и на основанията тя да бъде предпочетена и включена в селекцията. „Театърът – безсмъртието” е мотото на 14-тата „Сцена на кръстопът”, а тема на кръглата маса, която се организира на 18 септември, е  „Епикриза на българския театър”. Пет са премиерните заглавия, между които две на театъра-домакин – „Канкун” и „Есенна соната”, две на НТ „Иван Вазов” – „Сирано дьо Бержерак” и „Снегирьов и неговият син Альоша”, както и „Фауст” на Варненския театър.                                                                                                                                
Любопитно ще бъде, че за пръв път тази година ще има две журита, които ще оценяват представленията на голяма и на камерна сцена и ще посочат носителите на награди за най-добро представление, за мъжка и за женска роля. В журитата ще бъдат включени представители на спонсорите и на журналистическата гилдия, както и творци от Пловдивския театър.
През миналия сезон загубихме един от най-преданите си спомоществователи. Отиде си от този свят Стефан Попов-собственик на парфюмерийната фирма „Рефан” ООД. Неговите наследници  потвърдиха  съпричастността  и готовността си  да подкрепят финансово нашия фестивал и да продължат благородното дело на своя баща-артист по душа и бизнессмен по необходимост. За това ние посвещаваме спектакъла „Приятнострашно” на Театър 199 в  памет на незабравимия и голям приятел на фестивала - Стефан Попов, съобщи проф. Данаилов и поименно благодари на съорганизаторите, спонсорите на фестивала, медийните партньори и изпълнителския екип.
              Тазгодишният бюджет на фестивала, който гарантира неговата реализация, възлиза на около 170, 000 лева, съобщи изпълнителният директор на „Сцена на кръстопът” Димитър Малашинов. Сумата се формира от средства, отпуснати от Министерството на културата и Община Пловдив, от спонсорство и от прогнозирани приходи от билети. Той се спря специално върху някои нови моменти в рекламната стратегия, обезпечаваща доброто провеждане на феста.

Пловдив и „Сцена на кръстопът” не могат един без друг, каза от името на съорганизаторите г-жа Петя Гогова, зам. кмет на общината по въпросите на културата. Генералният спонсор инж. Димитър Георгиев, Козметична компания „Роза импекс”, напомни, че обществото от спомоществователи в общи линии е едно и също, без чувствителни промени, в 13-те години досега на проявата и независимо от финансовата криза то устоява и продължава да подпомага творците на българския театър.
Своя дебют като съорганизатор на „Сцена на кръстопът” направи новият директор на Пловдивския театър Кръстю Кръстев, който досега е бил няколко пъти участник във феста като актьор и шеф до неотдавна на Родопския театър.