21 септември, Голяма сцена, 19ч. ЗАКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА

Театър „Българска армия”

КОЛЕКЦИЯТА

от Харолд Пинтър

 

Режисура и музикално оформление: проф. Крикор Азарян

Сценография: и костюми: Николай Нинов/гост/

Видеокартина: Владо Шишков 

 

 
 
 
Участват: Георги Кадурин, Камен Донев, Антоанета Добрева, Петър Антонов/гост/, Меглена Караламбова, Васил Бинев
Времетраене 75 мин.

 

 

    В „Колекцията” - новата премиера на театър „Българска армия” от Харолд Пинтър с режисьор Крикор Азарян, пиесите са всъщност две – „Колекцията” и текстове от едноактната „Гара Виктория”, която досега не е поставяна у нас. Добра възможност за запознанство или нова гледна точка към един от най-оригиналните автори от втората половина на ХХ в., Нобеловия лауреат Харолд Пинтър, който почина на 24 декември миналата година. Макар и многократно да е причисляван към представителите на абсурдизма в театъра, необичайният и ярък стил на британския драматург, увлекателните и загадъчни сюжети на неговите пиеси довеждат до създаването на ново понятие – „пинтъреска”.

Сюжетът ни повежда към едно семейство, в което фриволна съпруга – моден дизайнер, съобщава най-спокойно на ревнивия си мъж, че на свое скорошно турне му е изневерила с млад красавец. Спектакълът иронизира съвременната показност и плоскост на живота, вечните роли, които хората играят толкова дълго, че забравят кои са в действителност. Нужна ли е изобщо истината в свят, в който всичко е относително, защото всеки предпочита лъжата? Ако безкрайната поредица заблуди преди е раждала трагедии, то сега можем да очакваме фарс – дефиле на объркани идентичности, оплетени в собствените си фантазии.

 


Колекцията” не е сбирката от китайски вази или суетното хоби на (ново)богаташа да инвестира в изкуство. „Колекцията” е в представената/представителна извадка от екземпляри в едно „време на прочути нищожества”. Вместо духовност –прет а порте, вместо живот – манекенски походки. „Колекцията” е една интелигента пародия на човека, който търси истината в кривото огледало и вижда своето криво отражение. Съвременна версия на мита за Едип, търсача на истината, която убива или дава живот. Някога това е раждало трагедии, днес ни се явява като фарс.                     

                                                                            проф. Крикор Азарян