15 септември, Голяма сцена, 19ч.

МГТ „Зад канала”

ПЕРЛА

от Мауро Рази

 

Режисьор: Бина Харалампиева

Сценография: Петя Стойкова

Музика: Асен Аврамов


 

 

Участват: Илка Зафирова, Светлана Янчева, Василена Атанасова, Таня Пашанкова, Христо Мутафчиев, Пенко Господинов, Александър Кадиев

Времетраене 90 минути 

           По бразилски магична и магнетична, „Перла” донася на автора си  най-голям успех и над 300 000 зрители в Рио де Жанейро.

           Мауро Рази /1949-2003 г./ оставя следа в бразилската драматургия, като един от създателите на сатиричен жанр през 90-те години на миналия век, който подлага на анализ и не спестява истините за живота на своите сънародници.

           Мауро Рази напуска този свят на 54 г., без да успее да се пребори с рака. Автор на повече от 20 пиеси, той е роден в гр. Бауру, щата Сао Пауло, станал известен чрез неговите пиеси и не само: в този град Пеле прави първите си стъпки във футболната игра, а в по-ново време най-голямата гордост на неговите жители е Маркос Кампос – първият бразилски космонавт. От ранна възраст Мауро се занимава с музика и театър. На 13 г. пише първата си пиеса. Завършва специалност пиано в родния си град, но влечението към театъра е по-силно и той заминава за Рио де Жанейро. В карнавалния център на света успява да се реализира като драматург, режисьор, сценарист и журналист.

            Най-голям успех постига с пиесата „Перла”, посветена на неговата майка. Премиерата й в Рио де Жанейро е през 1995 г. Поставянето на „Перла” на софийска сцена се осъществи с помощта на посолството на Бразилия у нас.