Иска ми се с творците да говорим за магията на изкуството, а не за пари

 

Инж. Димитър Георгиев, генерален спонсор, и Стефан Данаилов - баш директорът на фестивала, винаги са ръка за ръка вече 14 г.

 

Инж. Димитър Георгиев – „Роза Импекс” ООД – Генерален спонсор:

19 години съм на фронта на бизнеса. 19 г. “Роза Импекс” гради тухла по тухла своята къща. 19 г. моят екип развива един успешен бизнес и ежедневно се занимава с пари, конкуренция, цифри и сметки. Това е бизнесът. А животът е нещо друго. Ние сме хора, градим общество, в което искаме да живеем красиво, спокойно, мирно. Затова “Роза Импекс” постоянно търсим нови начини хем да продаваме нашите продукти, хем да повишаваме и своето, и общественото благосъстояние. И какво направихме: интегрирахме корпоративната социална отговорност и ежедневието, смесихме бизнес и благотворителност. Реализирахме Национална кампания за подпомагане на семейства, които не могат да имат деца и се нуждаят от процедури ин витро. Дарихме 160 000 лева на 37 двойки с репродуктивни проблеми и … чудото се случи. Вече имаме три родени - живи и здрави бебета – бебета от кампанията “За още едно българче”. Щастлив съм, че помогнахме. Но остана горчилка у мен като български предприемач. Благодарни са родителите, получихме благодарствено писмо от една от клиниките, където жените са избрали да направят ин витро процедурите. И толкоз. Нито един друг успял човек не се включи, не продължи инициативата, не подаде ръка.
 
Не съжалявам нито за миг, нито за стотинка, отделена за тази благородна кауза – грижата за семейството, за децата. Но кой реагира адекватно,  кому е най-голяма отговорността за бъдещето на обществото ни.

Аз съм от поколението с чист дух! И давам пари за спонсорство. Имам усещането, че съм призван да го правя, защото нося в себе си завета на нашите възрожденци, и съм убеден, че трябва да изпълнявам онази мисия, която защитава българщината! Колко обаче сме такива? И колко още ние ще можем да държим крака на педала?

Иска ми се като давам пари за култура, с хората, които ги харчат за култура, да си говорим за красотата и магията на изкуството, за естетиката, за театъра, за новите книги, за киното. А не за орязани бюджети. Говоря така, защото ме боли като човек и като българин, че е надвиснала гилотина над културата. Тя сега кълца хляба на артистите, а утре ще е смачкала и унищожила нашата духовна храна, тази, която трябва да създадат точно сега хора – творците, които са на „Сцена на кръстопът”. Утре няма да я има тази духовна храна.

През ръцете ми минават пари, идеи. Помагам колкото мога, защото искам да ни има и утре. Затова инвестирам в хуманността и етиката, в доверието на хората, в грижата и социалната отговорност, и в бъдещето – в културата. Аз ще продължа да давам пари, да обезпечавам тези си идеи, но ще продължа и да призовавам всички бизнесмени в България – всички да осъзнаем своята роля на добри граждани и освен да печелим, да плащаме данъци и осигуровки, да насочим усилия към бъдещето, и да осветим пътя – и нашия, и на другите. Това е същото, което правите и вие, творците, със сърце и много труд.

Сигурно в очите на мнозина съм непоправим романтик, оптимист, а може би и наивник. Но, аз, приятели, вярвам в добротворството. Както и вие – творците, чиято игра на сцената и пред екрана е илюстрация на желанието и оптимизма ви да промените поне с малко света.

Тези дни, докато върви фестивалът „Сцена на кръстопът” в България, аз ще бъда в Киев – на Седмицата на българското кино в Украйна – фестивал, който също е спонсориран от „Роза Импекс”.  Вече трета година представяме златните български продукции в един от моите любими градове, където бизнесът с марката “Роза Импекс” процъфтява. И аз съм щастлив, че се срещам с хората, които правят така, че да се гордеем с висококачествена култура родно производство. А в Пловдив - другия любим мой град, „Роза Импекс” ще бъде представена от Атанас Георгиев – най-младото мениджърско попълнение в „Роза Импекс”!

На добър час!