НАРОДЕН ТЕАТЪР “ИВАН ВАЗОВ”
 
ПОСЛЕДНАТА НОЩ НА СОКРАТ
 
 
от СТЕФАН ЦАНЕВ
 
 
 
 
 
Постановка ЗДРАВКО МИТКОВ
 
 
 
 
Сценография и костюми НЕВЕНА КАВАЛДЖИЕВА
Времетраене на спектакъла – 90 минути
Участват СТОЯН АЛЕКСИЕВ, ГЕОРГИ МАМАЛЕВ, АНЯ ПЕНЧЕВА
Древногръцкият философ Сократ е осъден на изгнание от родината, но той измолва от Народното събрание по-леката присъда: смърт. Преди да изпие чашата с отрова той в тази драматургична трактовка предизвиква един странен, наситен с многозначни парадокси спектакъл: Жертвата и палачът сменят ролите си. Оказва се, че пътят към падението от нравствените висини, които обитава интелектуалецът, към жалкото битие на слуга на властниците може да бъде и много кратък. Понякога озлоблението от едно непоносимо унижение е в състояние да прекърши моралните устои на човека.
Притчовата история разкрива по оригинален начин, че отношението на човечеството към тиранията и демокрацията не се е променило особено, независимо дали става дума за древна цивилизация или за съвремието. Тънката ирония, неочакваните обрати в действието предизвикват едновременно смях и тъга...
ОТЗИВИ в медиите
в. Труд
Стоян Алексиев, Георги Мамалев и Аня Пенчева са Сократ, Пазачът и Ксантипа – остър триъгълник от силни, ярки творчески индивидуалности, играещи с настървение и проникновеност своите сложни характери.
в. Дума
Здравко Митков е успял да създаде спектакъл, отворен към зрителите, нe хладен и морализаторски, а приковаващ вниманието със съвременна театралност. Актьорите силно и завладяващо ни водят към същностите на героите и проблемите – политически, нравствени, общовалидни. Страстни, автентични и неочаквани са тези майстори на новия театрален език.
в. Дневен труд