Георги Тошев – гласът на големите български актьори

 DSC0337Журналистът Георги Тошев бе един от специалните гости на фестивала „Сцена на кръстопът” и се превърна в глас на двама от гигантите на българската театрална сцена – Стефан Данаилов и Наум Шопов.
Тошев представи филма си „Монолог” и даде автографи върху книгата си за Мастера „Романът на моя живот”.
„Стефан Данаилов обичаше да казва: „Аз съм тук, за да събирам хората”. Той е тук, за да ни събере всички нас заедно. Голямата мисия на талантливия човек е да събира, а не да разделя. И понеже живеем във време разделно, да бъдем заедно е привилегия на умните и на хората, които приемат този свят със сърцата си.
Такъв беше Стефан Данаилов, който другите разделяха понякога. Умишлено, защото се страхуваха от него. Така както се страхуват от силните, от мощните таланти, от личностите, които имат позиция. Аз съм спорил много със Стефан Данаилов, карали сме се, особено когато писах тази книга, но съм му много благодарен, че ме допусна в неговия свят.


Това го дължа и на неговата племенница Росица Обрешкова, която бе проводник на този контакт.
Стефан Данаилов беше много мощен на сцената, щедър на маса, но в същото време в дома си той беше много мълчалив и тих човек. Нещо, което мнозина от вас няма да допуснат. Но аз се убедих сам, след като прекарах едно лято с него, пишейки тази книга на морето.
Убедих се колко е хубаво с него понякога и да си мълчим.
Стефан Данаилов, който видях в болничната стая дни преди да си отиде, беше усмихнат човек и най-важното – хвана ръката ми и каза: „Обичайте се, мама му стара”, разказа Георги Тошев под аплодисментите на публиката.
Хубава вечер с много емоции имаше и за друг голям актьор –мълчаливец и в ролите, и в публичното си битие – Наум Шопов.
„Прекарах няколко месеца с мисълта за Наум, а след това – в неговата тиха компания. Предложих му да разкаже в книга своя изпълнен с обрати живот. Живот-път. Наум се замисли. Не след дълго каза „да“. „По-добре е аз да го разкажа, а не след време, когато ме няма, други да го преразказват с лъжи!“ Мъдрец – това е Наум. Тишината му е вик за човечност. Насъбрана енергия за споделяне. За него думите са важни“, разказа Георги Тошев за написването на биографичната книга.
После прочете и откъси и не пропусна да припомни, че творческият път на големия Наум Шопов е свързан и с Пловдивски драматичен театър.