Емблематичната Елена Иванова с изложба на „Сцена на кръстопът”

111Изложбата „Pentimento. Работи за други работи” на Елена Иванова гостува на фестивала „Сцена на кръстопът”. Тя е един от най-знаковите артисти сценографи в България, която стои зад емблематични спектакли на националната сцена. За „Сцена на кръстопът” е особена чест да види творбите на Елена Иванова, защото по принцип тя ги показва почти изцяло извън България.

В изложбата представя скици и работни рисунки за костюми на спектакли. Работите са част от процеса на сценограха, които има съвсем друга задача – да визуализира театралното пространство, но преди това да създаде визуалния образ, да даде характер и обвивка на всеки персонаж.

В прегледа, който изложбата представя, основно са показани рисунки за Държавна опера-Пловдив.

Големите композиции илюстрират развитието на метода на визуално изграждане на образите в pentimento. Едновременно театрална и след-модерна форма на отношение към художественото, автентична модалност в процеса на пресъздаване на персонажа, неговото оформяне в средата, в групата, в пространството, в драматичния и емоционален ландшафт. В реалията, където той се реализира, докато рисунките остават проектите на него.

Pentimento е техника, при която част от рисунката е била покрита от художника, за да промени из основи картината – да открие или скрие човешки фигури, предмети, или да промени тяхното положение.