19 СЕПТЕМВРИ, НЕДЕЛЯ, 19.30 Ч., ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР, КАМЕРНА ЗАЛА

Народен театър „Иван Вазов“ - София

„ПЛАЧ НА АНГЕЛ“ от Стефан Цанев

 

19 kz

 

 

Режисьор: Стоян Радев;

Сценография: Елица Георгиева;

Композитор: Веселин Митев;

Фотограф: Божидар Марков

Моноспектакъл на Христо Мутафчиев

Времетраене: 75 минути
Без антракт


„Аскеер`2021” за „Водеща мъжка роля” на Христо Мутафчиев за ролята му на Райчо
В “Плач на ангел” един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. Отчаяно, защото не е могъл да им отговори, не е могъл да се справи с живота и даже казва, че не го е живял. Затова по своя воля се отказва от своята воля. Действието се развива в България и причините за несполуките са колкото лични, толкова и като цяло български. Малкият човек ги обсъжда като такива. И традиционно за нашия край не изглежда, че има как нещата да се оправят.Но истинската ценност на този текст, поне според постановъчния екип на спектакъла, не се ражда от патоса на нерадостните констатации, споделяни от големите хора, а просветва в признатата безпомощност на малкия човек, живеещ не тук или там, а на Земята.
Защото когато разбереш колко си малък под необятното звездно небе, тогава може да се открие по-голям смисъл, различен от привидностите, които те карат да влизаш в ненужни борби, без да подбираш средствата. Тогава могат да изчезнат опустошителните алчност и жестокост, над които плаче ангелът.
За да бъдем честни с публиката, ние умишлено се отказваме от играта на превъплъщението и само разказваме за отчаяния малък човек, до когото трудно можем да достигнем. Нека този театрален ход се чете като жест на смирение.
Стоян Радев